Umrl je Paco de Lucia

Slovitega španskega kitarista, skladatelja in velikega promotorja flamenka je v starosti 66 let izdalo srce.

Objavljeno
26. februar 2014 11.45
pzr*Paco de Lucia
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Paco de Lucia, velikan flamenka, ki mu priznavajo izjemno vlogo pri moderniziranju španske romske tradicije z elementi jazza, bossa nove in popa, je umrl za posledicami srčnega napada, poročajo novinarske agencije.

Veljal je za največjega izvajalca flamenka in avtorja, njegov vpliv na to glasbeno zvrst je bil izjemen. Flamenka ni zgolj približal mlajšim generacijam, ko se je z rumbo Entre dos aguas leta 1973 kar dvajset tednov obdržal na španski glasbeni lestvici, vanj je vnesel elemente drugih glasbenih zvrsti, kot so jazz, salsa in bossa nova, ter ga odrešil krča tradicije, vnesel svežo kri in ga oživil.

Posegel je tudi v klasično postavo flamenka, ko je vpeljal nove inštrumente, kot sta električni bas in tolkalo cajon, brez katerega si flamenko danes težko predstavljamo. Prav tako je izostril odnose znotraj glasbene skupine.

Paco de Lucia se je sicer kot Francisco Sánchez Gómez rodil leta 1947 v kraju Algeciras na jugu Španije, danes pa je umrl v Mehiki. Župan njegovega rojstnega mesta Jose Ignacio Landaluce se je na novico o njegovi smrti, kot piše AFP, odzval z besedami, da gre za nenadomestljivo izgubo tako za svet kulture kot Andaluzijo.

»Bilj je genij, zdaj bo legenda,« je dodal. V mestu so zastave že spustili na pol droga in razglasili tri dni žalovanja.

Sam sicer, kot je nekoč izjavil, ni verjel v genialnost. »Če ne bi bil rojen v družini pevca z romskimi koreninami, ne bi bil nihče. Romi so boljši glasbeniki, ker glasbo poslušajo vse od rojstva.« Sam je v domačih zakajenih barih nastopal že pri dvanajstih letih, s petnajstimi se je preselil v Madrid, pri osemnajstih je posnel prvi album.

V Ljubljani se je leta 2010 z njegovim dvodnevnim koncertom na odru Križank končal tedanji Festival Ljubljana.

Čeprav je na istem odru nastopil že šest let pred tem – leta 2004, ko so mu med drugim doma podelili prestižno državno priznanje, nagrado princ Asturije –, v sezoni 2010 pa v okviru turneje tudi v Cankarjevem domu, ga je občinstvo v Križankah nagradilo z ovacijami.

Umrl je povsem nepričakovano. Kot piše AP, je slabost občutil na plaži v mestu Cancún na jugovzhodu Mehike, v bližini katerega je živel. Ob morju je bil z otrokom, srce pa ga je dokončno izdalo med potjo v bližnjo bolnišnico, kamor so ga odpeljali.