Umrl je glasbenik Prince

Pevec je več tednov bolehal za simptomi gripe, v petek pa se mu je stanje precej poslabšalo.

Objavljeno
21. april 2016 21.15
APTOPIX Obit Prince
Ma. F., STA
Ma. F., STA

V 58. letu starosti umrl glasbenik Prince. Pred šestimi dnevi so pevca zaradi gripe odpeljali v bolnišnico, danes pa so ga našli mrtvega na njegovem domu v Minnesoti.

Reševalci so danes ob 9.43 po prejemu klica odhiteli na posestvo, a je bilo za Princea že prepozno, piše Daily Mail.

Zadnjih nekaj tednov je Prince bolehal za simptomi gripe, v petek pa se mu je stanje precej poslabšalo. Njegovo letalo je v Illinoisu zasilno pristalo in pevca so odpeljali v bolnišnico, od koder je bil po treh urah odpuščen domov.

Novico o smrti je potrdil tudi glasbenikov predstavnik za stike z javnostjo Yvette Noel-Schure.

Bogata glasbena kariera

Prince, njegovo pravo ime je bilo Prince Rogers Nelson, se je rodil junija 1958 v Minneapolisu v zvezni državi Minnesota, svojo prvo pesem pa je napisal že pri rosnih sedmih letih. Leta 1979 je ustanovil skupino Revolution in izdal album Prince, ki je bil platinast po zaslugi uspešnic Why You Wanna Treat Me So Bad in I Wanna Be Your Lover. Uspeh so nadaljevali naslednji trije albumi Dirty Mind (1980), Controversy (1981) in 1999 (1982). Leta 1984 je izšla njegova uspešnica Purple Rain, ki je bila tudi ena od skladb v njegovem filmu Škrlatni dež (1984).


Leta 1986 je njegova skupina Revolution razpadla in Prince je med letoma 1987 in 1991 izdal štiri albume kot samostojni glasbenik. Od leta 1991 je nastopal s skupino The New Power Generation.

Med njegovimi najbolj znanimi uspešnicami so Let's Go Crazy, When Doves Cry, Little Red Corvette, 1999, Kiss in Purple Rain.

Nagrajen je bil s sedmimi grammyji, dobil je tudi zlati globus, leta 2004 pa je bil izbran v dvorano slavnih rock'n'rolla. V skoraj 40-letni glasbeni karieri je izdal 39 albumov, zadnja dva, HITNRUN Phase One in Phase Two, lani. Prodal je več kot sto milijonov plošč.

Znana glasbena revija Rolling Stone je Princa uvrstila na 27. mesto med stotimi največjimi umetniki vseh časov.

Leta 1986 je produciral film Under the Cherry Moon, v katerem je nastopil tudi kot igralec. Napisal je tudi glasbo za film Batman.

Izgubil sina

Princa so povezovali s številnimi zvezdnicami, med drugimi tudi z Kim Basinger, Carmen Electra in Madonno. V starosti 37 let se je poročil s takrat 22-letno spremljevalno pevko Mayte Garcia. Rodil se jima je sin Boy Gregory, ki je teden dni po porodu umrl zaradi Pfeifferjevega sindroma. Prince in Mayte sta se ločila leta 1999. Dve leti kasneje se je pevec poročil z Manuelo Testolini, ki je leta 2006 vložila ločitvene papirje.

Leta 2001 je Prince postal član Jehovovih prič. Štiri leta kasneje, ko je potreboval operacijo kolka, je poseg zavračal, saj bi vseboval transfuzijo krvi, Jehovove priče pa ne sprejemajo transfuzije. Bil je tudi vegetarijanec.

Letos je Prince povedal, da piše avtobiografijo z delovnim naslovom The Beautiful Ones.

Svojo zasebnost je sicer skrbno varoval, v redkih intervjujih pa je med drugim razkril, da je kot otrok imel epilepsijo.

Izrazi obžalovanja

Njegova smrt je pretresla glasbeni svet. Številni njegovi prijatelji in kolegi na družbenem omrežju twitter izražajo obžalovanje ob njegovi smrti.

»Spremenil je svet, resnični vizionar. Kakšna izguba, strta sem,« je na instagramu zapisala pevka Madonna. »Ne morem verjeti. Sem v totalnem šoku. Toliko čudovitih spominov. Pogrešal ga bom,« pa je zapisal Lionel Richie.

Glasbenikova nenadna smrt je pretresla tudi igralca Samuela L Jacksona, ki je na twitterju zapisal: »Strt sem. Velika izguba za vse nas. Kakšen genij. Brez besed.« Od glasbene ikone se poslavlja tudi Boy George: »Danes je najbolj grozen dan sploh. Prince, počivaj v miru. Jočem.«

»Pogrešam svojega brata,« je zapisal temnopolti režiser Spike Lee, ki je med drugim pohvalil glasbenikov smisel za humor.

Britanska pop skupina Duran Duran pa ga je označila »za ogromen talent, ki smo ga vsi oboževali«.