Umrl pevec punk skupine KUD Idijoti

57-letni Branko Črnac Tusta je za posledicami raka umrl včeraj. Skupina je na koncertih zbirala denar za njegovo zdravljenje.

Objavljeno
15. oktober 2012 13.52
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si
Zagreb - Včeraj zvečer je umrl pevec ene najbolj znanih punk skupin v regiji, KUD Idijoti, 57-letni Branko Črnac - Tusta, poročajo hrvaški mediji. Za 24. oktober je bil napovedan še en v vrsti dobrodelnih koncertov v puljskem klubu Uljanik, na katerih so zbirali denar za zdravila, ki jih je Črnac potreboval v boju z rakom.

Črnacu so lani odkrili raka na grlu in pljučih, kasneje so diagnosticirali tudi metastaze na možganih. Zaradi bolezni je ostal tudi brez glasu.

Skupina KUD Idijoti, je lani, ko so člani obeleževali 30. letnico delovanja, zamrznila vse dejavnosti v pričakovanju, da bo Črnac okreval.

Med njegovim zdravljenjem so na različnih koncih Hrvaške in tudi v Sloveniji organizirali dobrodelne koncerte, da bi Črnacu pomagali zagotoviti draga zdravila, ki jih je potreboval po kemoterapijah, piše STA.

Črnac se je KUD Idijotom pridružil leta 1985 ter je prispeval pomemben delež pri uveljavitvi skupine. Pogosto so nastopili tudi Sloveniji, med drugim kot predskupina ameriške punk zasedbe Ramones leta 1994.

Njegovemu glasu je mogoče prisluhniti na vseh ploščah skupine – od prve male vinilne plošče Bolje izdati ploču nego prijatelja leta 1987 do albumov Bolivia r'n'r, Mi smo ovdje samo zbog para, Glupost je neuništiva in Tako je govorio ZaraTusta iz 90. let do zadnjega albuma skupine Remek-djelo iz leta 2001. Večina njihovih zgodnjih plošč je izšla pri slovenskih založbah. Kud idijoti so pred pevčevo boleznijo začeli pripravljati tudi novi album Zbogom Istro.

Črnac je sicer delal tudi v puljski ladjedelnici Uljanik. Bil je poročen in oče treh otrok.