Umrla Cynthia Lennon, prva žena Johna Lennona

Na svojem domu na Mallorci je v starosti 75 let umrla Cynthia Lennon, prva žena Beatla Johna Lennona in mati Juliana.

Objavljeno
01. april 2015 22.25
BRITAIN-ENTERTAINMENT-MUSIC-PEOPLE-LENNON-FILES
V. U., kultura
V. U., kultura
Novico o materini smrti je danes na twitterju in spletni strani sporočil Julian Lennon.

Vest, o kateri poroča mednarodni tisk, je potrdil tudi njen predstavnik, ki je izjavil, da se je poslovila po »kratkem, a pogumnem boju z rakom«.

Cynthia Lennon (rojena Powell), in John Lennon sta se spoznala že na umetniški šoli v Liverpoolu, poročila pa sta se leta 1962, še preden so Beatli dosegli svetovno slavo. Zakon ni trajal dolgo. Ločila sta se že leta 1968, potem ko se je Lennon podal v ljubezensko razmerje z Yoko Ono.

Dve leti po ločitvi od Lennona se je poročila z italijanskim hotelirjem Roberom Bassanijem, a je tudi ta zakon trajal le kratek čas, tri leta. Podobno tudi naslednji z inženirjem Johnom Twistom, s katerim je bila poročena med letoma 1976 in 1983. Zanimivo je, da se je po tretji ločitvi znova odločila za priimek Lennon, nakar je spoznala Jima Christieja, s katerim sta bila partnerja kar 17 let. Nazadnje se je leta 2002 poročila z lastnikom nočnega kluba Noelom Charlesom, s katerim sta bila poročena do njegove predlanske smrti.

Hunter Davis, ki je objavil edino avtorizirano biografijo Beatlov, je Cynthio opisal kot »ljubko žensko«, kot mirno in zadržano žensko, ki »v nikakršnem smislu ni bila hipi«. Avtobiografskih zapisov se je lotila tudi sama. Knjigo spominov A Twist of Lennon je izdala leta 1978, nazadnje pa leta 2005 še intimnejšo knjigo spominov John.

Lennonova temnejša plat

V slednji je z lastne perspektive podala temnejšo plat svojega odnosa z enim največjih herojev rocka, ki se je med legende 20. stoletja zapisal s pesmimi o boljšem svetu in seveda miru, ki mu je potrebno ponuditi priložnost ... V njej je popisala njegove izbruhe ljubosumja, medtem ko je morala sama kot žena, ki ni sodila v javno podobo slavnega pevca, ostajati v ozadju velike zgodbe o beatlomaniji.

Obtožila ga je, da je Julianu, edinemu otroku iz njunega zakona, prizadel nepopravljive travme, bralcu pa predstavila tudi, kako je potrditev suma o njegovem razmerju z Yoko Ono dobila dobesedno iz objave v mediju. Ne od samega Lennona, ki je po koncu njunega razmerja zavračal vsak stik z njo.

Tako se je morala celo glede vprašanj o njunem sinu dogovarjati z Yoko, ki je seveda ni nikoli posebej občudovala. Po Lennonovi smrti, ki jo je – kot je zapisala – strašno prizadela, saj je pevec prav v tistem obdobju znova obnovil stike s sinom, se je z Yoko spustila v bitko za delež njegove finančne zapuščine. Mimogrede, z Lennonovimi predmeti, ki so ji ostali iz zakona, je zalagala tudi avkcijske hiše, v katerih so jih nato uvrščali na dražbe.

John je bil zabaven, ljubeč in karizmatičen, a so ga droge, slava in Yoko spremenile, je zapisala. Ni bil več človek, v katerega se je zaljubila.

Julian je ob vesti o njeni smrti objavil videoposnetek s pesmijo, ki jo je ustvaril kot poklon materi. Sožalje ob izgubi so mu že izrekli tako Paul McCartney in Ringo Starr kot tudi Yoko Ono.