Umrla je pevka Tatjana Gros

Pevka iz zlate generacije slovenskih izvajalcev v času Slovenske popevke je umrla v 68. letu starosti.

Objavljeno
27. januar 2016 11.21
*iza*gros1
V. U., STA
V. U., STA
Včeraj je v 68. letu starosti umrla slovenska pevka Tatjana Gros. Grosova spada v zlato generacijo slovenskih izvajalcev. V spomin mnogih se je zapisala s pesmijo Zato sem noro te ljubila, s katero je zmagala na Slovenski popevki.

Grosova se je rodila 21. marca 1948 v Novem mestu. S petjem je bila povezana že v osnovni šoli, kjer je prepevala kot solistka in zborovska pevka. Po končani gimnaziji in nižji glasbeni šoli, kjer se je učila igranja klavirja, je v rojstnem mestu sodelovala s skupino Dizzy Combo in se že z 19 leti začela poklicno ukvarjati z glasbo.

Na Slovenski popevki je prvič nastopila leta 1967 s popevko Klic iz davnin avtorja Janeza Jemca. Tri leta kasneje je na istem festivalu zapela Ljubim te, leta 1973 pa je s popevko Jožeta Privška Zato sem noro te ljubila na Slovenski popevki zmagala po izboru mednarodne žirije. Avtor besedila pesmi je Miroslav Košuta.

Na Slovenski popevki je sodelovala še leta 1974, tudi s Privškovo skladbo Zelena leta, za katero je besedilo napisala Elza Budau. Zanjo je prejela prvo nagrado strokovne žirije.

Pozneje se je ukvarjala z duhovnostjo in ezoteriko. Je soavtorica knjige Svetlobni križi in drugi čudeži, ki je izšla leta 1999.