Unikatna glasba skupine XIXA

V ljubljanskem Kinu Šiška je sinoči predstavila svoj izvrsten prvenec Bloodline.

Objavljeno
29. marec 2017 14.43
Koncert Martin Ramoveš band
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Iz mesta Tucson v ameriški zvezni državi Arizoni na meji z Mehiko prihaja skupina XIXA, ki igra neke vrste psihedeličen cumbia surf rock, in je sinoči v ljubljanskem Kinu Šiška predstavila prvenec Bloodline.

Skupno glasbenih desperadosev sestavljajo Brian Lopez (kitara, glas) in Gabriel Sullivan (kitara, glas), sicer tudi člana zasedbe Giant Sand in sta se po letu dni vrnila v Kino Šiška s svojo novo skupino. V zasedbi so še Jason Urman (klaviature), Efren Cruz Chavez (tolkala), Winston Watson (bobni) in Geoffrey Hidalgo (baskitara).

V živo je zasedba ponudila precej bolj surov zvok kot je na albumu, kar je seveda običajna rockovska ponudba. Odigrali so skoraj vse pesmi s prvenca in kot zanimivost pa so dodali še posebno priredbo pesmi Man Who Sold The World Davida Bowieja. Magična energija surfrockovksih kitar nas je popeljala na prostrane plaže arizonske puščave, kjer večno odmeva cumbia. To glasbo in druge latino zvrsti so člani skupine preigravali do nezavesti v zasedbi Chicha Dust, da so se številnih pesmi naučili tako naprej in nazaj. Nato pa je cumbia zlezla v njihov alter rockovski zvok in se se preimenovali v XIXA. Unikatnost njihovega zvoka kar pleni in premika telesa v ples. To svojo izkušnjo so povzeli v zadnji pesmi sinočnjega koncerta, ki so jo poimenovali po svoji prejšnji skupini Chicha Dust.

Žal je zasedba nastopila pred zelo izbranim občinstvom, ki smo bili priča enem najboljših alterockovskih koncertov leta.