Ure klavirja, a tudi igra in zabava

V Modrem salonu GH Union bo v soboto nastopila mlada pianistka Zala Kravos

Objavljeno
28. maj 2014 14.30
J. Š. A., kultura
J. Š. A., kultura

Mlada, komaj enajstletna pianistka Zala Kravos, varovanka Ustanove Gallus, je občinstvo že večkrat navdušila s svojim zrelim nastopom. V soboto, 31. maja, se bo slovenskim poslušalcem predstavila s samostojnim recitalom. Kljub mladosti je že kar prekaljena glasbenica, saj je v sedmih letih rednega nastopanja občinstvu v sedmih državah zaigrala že več kot stokrat.

Med drugim je poleti 2013 nastopila na festivalu Classissimo v Bruslju, novembra istega leta na dveh koncertih v okviru Svetovnih dni nove glasbe v Bratislavi, kjer je poleg krstne izvedbe skladbe Kristalne sanje, ki jo je luksemburška skladateljica Albena Petrovic Vratchanska napisala posebej zanjo, predstavila še krajši program skladb sodobnih skladateljev, tudi slovenskih.

Od pomembnejših nastopov velja omeniti še sodelovanja na 7. Festivalu poljske glasbe v Gyru na Madžarskem novembra 2013, na Klavirskih dnevih v Kulturnem centru Flagey v Bruslju februarja 2014 in na 17. Mednarodnem festivalu sodobne klavirske glasbe "ppIANISSIMO 2014" v Sofiji aprila 2014.

Večkrat je zaigrala tudi z orkestrom, prvič že pri osmih letih, v začetku 2012 je predstavila Koncert št. 6 Johanna Christiana Bacha, aprila 2013 pa prvi stavek enega Haydnovih koncertov, za katerega je kar sama napisala imenitno kadenco. Konec 2013 je na dobrodelnem Miklavževem koncertu s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenije zaigrala stavek iz zgodnjega Mozartovega koncerta.

Zala je tudi sama napisala nekaj skladbic, ki niso ostale neopažene. Lani jo je luksemburški skladatelj Claude Lenners povabil, da kot najmlajša udeleženka v okviru mednarodnega humanitarnega projekta prispeva eno od skladbic, ki navdih črpajo iz slik Fride Kahlo. Te miniature so bile posnete in izdane na zgoščenki ter v živo predstavljene lani na multimedijskem dogodku v Luksemburgu.

Zala se je rodila leta 2002 v Postojni, nato so se s starši preselili v Ljubljano pa v Bruselj in nato v Luksemburg. Glasbo je začela spoznavati pri treh, z resnejšim učenjem klavirja pa je začela pri petih letih. Kot izrazit talent je bila leta 2012 sprejeta v Glasbeno kapelo kraljice Elizabete v Bruslju, kjer za njeno umetniško pot skrbi svetovno znana pianistka Maria João Pires.

Poleg izpopolnjevanja s Piresevo Zala uspešno nadaljuje redno šolanje na Evropski šoli in na Konservatoriju v Luksemburgu, vzame pa si čas tudi za igro in razvedrilo.

Na sobotnem koncertu bo izvedla dela Ludwiga van Beethovna, Frédérica Chopina, Clauda Debussyja, Franza Schuberta, Petra Kopača, Igorja Dekleve, Johnyja Fritza, Clauda Lennersa in Albene Petrovic Vratchanske.