V Bakuju vse nared za finale izbora pesmi Evrovizije

Slovenija, ki se ni uspela uvrstiti v finale, bo na zaključnem spektaklu sodelovala zgolj s sporočanjem točk.

Objavljeno
26. maj 2012 12.23
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Baku - V azerbajdžanskem glavnem mestu Baku bo danes zvečer na vrsti dolgo pričakovani finale za pesem Evrovizije, v katerem se bo pomerilo 26 držav. Na stavnicah trenutno najbolje kaže Španiji, Švedski in ponovno Azerbajdžanu, poroča STA. Slovenija, ki se ni uspela uvrstiti v finale, bo na zaključnem spektaklu sodelovala zgolj s tradicionalnim sporočanjem točk.

Finalni evrovizijski maraton, ki bo trajal čez polnoč, bo z balado Love will set you free za Veliko Britanijo uvedel legendarni, 76-letni Engelbert Humperdinck, ki je svoje čase po vrhovih britanskih glasbenih lestvic posegal s pesmimi, kot so Release me, The Last Waltz in A Man Without Love.

Nato bo sledilo še 27 držav, nastopajoči na odru pa bodo skušali narediti vse, da bi naslednjo Evrovizijo gostila prav njihova domovina. Izjema je nemara le španska predstavnica, ena od favoritinj za zmago, Pastora Soler. Vodstvo španske televizije je pevko, ki izvaja pesem z naslovom Quedate Conmigo, namreč na pol v šali pozvalo, naj nikar ne zmaga, saj si država, pogreznjena v finančno krizo, preprosto ne more privoščiti, da bi gostila 58. pesem Evrovizije.

Za eno največjih favoritinj poznavalci še vedno omenjajo švedsko predstavnico Loreen s pesmijo Euphoria. Švedska ima sicer privilegij, da se njeno udeležbo na Evroviziji zelo pogosto omeni v povezavi z zmago skupine ABBA leta 1974.

Na finalnem večeru bodo ponovno veliko pozornosti pritegnili ruske babice in hiperaktivna irska dvojčka, gledalci pa bodo na Evroviziji lahko prvič prisluhnili tudi pesmim držav, ki so se neposredno, brez predizborov, uvrstile v finale. Poleg Velike Britanije in Španije so tu še Nina Zilli s pesmijo L'amore e femmina za Italijo, Anggun, ki za Francijo izvaja pesem Echo, Nemec Roman Lob s pesmijo Standing Still in lanska zmagovalka, Azerbajdžan, ki jo bo tokrat zastopala Sabina Babajeva s pemijo When the Music Dies.