V deželi Kralja

Romarski kraj Graceland, zadnji dom Elvisa Presleyja.

Objavljeno
17. avgust 2017 17.28
Saša Bojc
Saša Bojc

Predvčerajšnjim, na dan, ko se je pred štirimi desetletji ustavilo srce kralja rock 'n' rolla Elvisa Presleyja in v večno žalovanje pahnilo množice njegovih oboževalcev, se je na njegovem posestvu Graceland v Memphisu zbralo več deset tisoč ljudi, ki so v rumenem oblaku svečk ob njegovem grobu prebedeli najtemnejši del noči.

Letošnje slovesnosti ni zaznamovala le okrogla obletnica, temveč tudi 28,75 dolarja, kolikor so jih prvič v zgodovini tega romanja k zadnjemu počivališču zaračunali v Gracelandu in povzročili ogorčenje mnogih, ki Kralja nosijo v srcu.

Težko pričakovano desetdnevno praznovanje 40. obletnice Elvisove smrti, ki se je v Memphisu začelo že pred natanko tednom dni in bo uradno trajalo do jutri, so že pred začetkom napovedovali kot največje doslej. Elvis Week 2017 naj bi v domovanje in zadnji dom Elvisa Presleyja, Graceland, pripeljalo največ obiskovalcev in njegovih posnemovalcev v 35 letih delovanja te ameriške znamenitosti, ki so jo leta 1991 vpisali v ameriški nacionalni register zgodovinskih krajev, leta 2006 pa razglasili za nacionalno zgodovinsko znamenitost.

Obisku primeren bo tudi zaslužek in bo 25 odstotkov višji kot katerokoli drugo leto v zgodovini Gracelanda, napovedujejo v krovni korporaciji Graceland Holdings LLC, ki ima v večinski lasti družbe Elvis Presley Enterprises. Do leta 2005 je bila ta v lasti sklada Elvis Presley Trust in Elvisove edinke Lise Marie Presley, po prodaji pa je v lastniški strukturi obdržala le 15-odstotni delež.

Drugi najbolj prepoznaven dom

Dežela miline (grace v angleškem jeziku pomeni milina, ljubkost), ki je takoj za Belo hišo drugi najbolj prepoznaven dom v ZDA in peti najbolj obiskan, je dobila ime po hčerki (Grace) prvotnega lastnika, memphiškega časopisnega založnika S. E. Toofa, komaj 22-letni pevski zvezdnik pa jo je kupil leta 1957 za 102.500 dolarjev. Pri svojih 42 letih je tu umrl in je skupaj s starši, materjo Gladys in očetom Vernonom, ter babico Minnie Mae tudi pokopan. Čeprav so nekateri njegovi najbolj goreči oboževalci v Graceland začeli prihajati že leta 1977, ko se je (uradno) poslovil od tega sveta, se je v poseben romarski kraj začel spreminjati pet let po tem, ko ga je njegova nekdanja žena Priscilla Presley predvsem zaradi velikih stroškov in davkov, ki so na leto terjali več kot pol milijona dolarjev, odprla za javnost.

Od tedaj ga je obiskalo več kot 20 milijonov ljudi, med njimi mnogi slavni od Paula McCartneyja in Taylor Swift do britanskih princev Williama in Harryja, in nič ne kaže, da bi se trend obrnil. Vsako leto privabi več kot pol milijona obiskovalcev, ti pa se po posestvu, ki po zapisu na domači spletni strani Gracelanda v gospodarstvo Memphisa vsako leto prispeva okoli 150 milijonov dolarjev na leto, lahko razgledajo tudi na vodenih ogledih. Medtem ko sta Elvisova spalnica ali kopalnica, kjer naj bi se ustavilo Kraljevo srce, v zgornjem nadstropju kolonialne vile s 1630 kvadratnimi metri in 23 sobami zaprti za oči javnosti, je na ogled med drugim otroška soba Elvisove hčerke Lise Marie, Elvisova telovadnica ter njegov snemalni studio. Med zadnjimi, leta 1995, so za javnost odprli tudi kuhinjo Elvisove tete Delte, ki jo je uporabljala vse do svoje smrti leta 1993.


V Graceland se vsako leto zgrne najmanj 500.000 ljudi Foto: Brandon Dil/AP

Graceland letos ponuja nove vsebine in znamenitosti, v katere so vložili 140 milijonov dolarjev; na mestu lani zaprtega Heartbreak Hotela od oktobra stoji sodobni hotel s 450 posteljami The Guest House, največji hotel, ki so ga v Memphisu zgradili v zadnjih devetdesetih letih. V njem sta dve restavraciji, prostori za srečanja in posebne dogodke ter koncertna oziroma kinodvorana s 464 sedeži. V začetku letošnjega leta so odprli še zabaviščni kompleks Elvis Presley's Memphis, v katerem deluje največji Elvisov muzej na svetu Elvis The Entertainer Career Museum z novim avtomobilskim muzejem Presley Motors, dve restavraciji in pevski oder. Po tej najnovejši razširitvi razstavnih prostorov, največji po odprtju hiše kot muzeja leta 1982, obiskovalci lahko vidijo deset odstotkov več predmetov kot doslej.

Z Elvisom diha cel Memphis

Zaradi novega kompleksa oziroma dodatne ponudbe pa ne bo imelo koristi samo Presleyjevo posestvo; z novim projektom so pridobili skoraj 400 delovnih mest, načrt prihodnje širitve pa naj bi njihovo število v dveh do treh letih kar podvojil ali potrojil, so poročali na portalu ameriške mreže Fox Business. Z Elvisom tako in tako diha ves Memphis, znan tudi kot rodni kraj bluesa, saj je na vsakem koraku mogoče kupiti vse mogoče, povezano z Elvisom: od božičnega drevesca in okraskov do potovalnih torb z njegovo podobo. Elvis na kartonastih izrezih pozdravlja pred lokali, njegova glasba in napevi pa odmevajo iz zvočnikov.

Elvis Presley, ameriška ikona in kralj rock 'n' rolla, je spremenil tok zgodovine v popularni kulturi, prodal je na milijone plošč in je še danes za mnoge eden največjih idolov, saj je z vzponom iz anonimnosti do zvezdnika, ki ga še danes občuduje svet, utelešal ameriške sanje. Njegova edinstvena glas in slog, ki sta pomešala r 'n' b, blues, country, gospel oziroma črnsko glasbo, sta prečila tudi družbene in rasne meje obenem; s polizanim videzom, karizmo in jasnim seksualnim apelom med poplesavanjem z boki, zaradi česar se ga je prijel vzdevek Elvis the Pelvis (Elvis Medenica), je buril domišljijo na milijone žensk in navduševal glasbenike, ki so hodili za njim od Beatles in Rolling Stones do danes vodilnih glasbenikov na aktualnih lestvicah. Bob Dylan je nekoč izjavil, da ko je Elvisa slišal prvič, je bilo, kot bi prišel iz zapora, legendarni ameriški skladatelj in dirigent Leonard Bernstein pa ga je že v poznih 60. letih oklical za »največjo kulturno silo 20. stoletja«.

Na četrtem mestu Forbsove lestvice

Elvis šteje za najbolj prodajanega umetnika vseh časov, čigar rekordi se merijo v milijardah, tudi štiri desetletja po svoji smrti še vedno kuje dobičke. Lani se je s 27 milijoni dolarjev uvrstil na četrto mesto Forbsove lestvice med največjimi umrlimi zvezdniškimi zaslužkarji, njegovi albumi se še vedno prodajajo v milijonih. Je osebnost, ki jo v hipu prepoznajo že po njegovem prvem imenu, in to na vseh straneh sveta. Tako kot njegove največje uspešnice Heartbreak Hotel, Hound Dog, Jailhouse Rock in Are You Lonesome Tonight ..., ki jih na različnih koncih sveta goreče izvajajo njegovi posnemovalci.

Tudi ti so se pred dnevi borili ne le za zmago na tekmovanju, ki ga vsako leto priredijo med Elvisovim tednom, ampak tudi za košček Elvisove zgodovine. V novi dvorani The Guest Housa so priredili največjo in najbolj obsežno dražbo v Gracelandu doslej, ki je s prodajo 315 predmetov navrgla več kot 1,6 milijona dolarjev izkupička, čeprav med njimi ni bilo predmetov iz arhivov Gracelanda. Tako bela kolonialna vila kot arhivska zbirka Elvisovih osebnih predmetov so v lasti Elvisove hčerke Lise Marie Presley in niso naprodaj.

Od kosov lastnine, ki so se po izkupičku zavihteli na prva tri mesta, so Elvisov črn pajac brez rokavov, pošit z bleščicami, ter površnik, ki sta dosegla ceno 250.000 dolarjev, zlata ogrlica z ovnovo glavo in diamanti, ki je bila prodana za 138.750 dolarjev, ter zlat prstan z diamanti v obliki kitare in vgraviranimi začetnicami EP, ki je novega lastnika dobil za 112.500 dolarjev. Naslednjo dražbo v Gracelandu napovedujejo med tridnevnim praznovanjem Elvisovega rojstnega dne 6. januarja prihodnje leto, sledila pa ji bo avgustovska čez leto dni na Elvisovem tednu ob 41. obletnici smrti. Zato lastnike predmetov, povezanih z Elvisom, ki se jih želijo znebiti, že pozivajo, naj jih prijavijo na dražbo.

Zapuščina Elvisa Presleyja brez dvoma uspešno živi še naprej. Polovica obiskovalcev, ki jo hodi občudovat v Graceland, pa je po zapisu na domači spletni strani mlajša od 35 let. Najbolj množična skupina oboževalcev so še danes oboževalke med 28. in 35. letom, še poudarjajo v ameriški mreži CBS.