V Gala hali se začenja prvi festival elektronske glasbe v Lljubljani

Stiropor: Prvo izdajo festivala bo ob 18. uri uvedel koncert domačih didžejev in glasbenikov.

Objavljeno
13. junij 2014 11.43
Posodobljeno
13. junij 2014 15.00
Metelkova
Pi. K. Delo.si, STA
Pi. K. Delo.si, STA

Ljubljana − V Gala hali na Metelkovi se bo drevi začel prvi ljubljanski festival elektronske glasbe Stiropor. Do 27. junija bo na različnih lokacijah ponudil osem dogodkov, na katerih se bo predstavilo več kot 40 nastopajočih. Prvo izdajo Stiroporja bo ob 18. uri uvedel koncert domačih didžejev in glasbenikov.

Na njem se bodo predstavili domači didžeji Sunny Sun, Bakto, Borka, Dado, Žiga Murko, Loutseau, Your Gay Thoughts, All Things, A Skitzo, Lavka, Dulash, Gregor Zemljič, Stojan, Krilc in Dojaja. Izdali pa bodo tudi kompilacijo Stiropor vol. 1, za katero so omenjeni glasbeniki prispevali svoja dela.

Kompilacija bo ponudila presek dejavnosti didžejev in glasbenikov, ki ustvarjajo v različnih žanrih in so del zgodbe Bikofeja. Ob izidu zgoščenke, ki bo na voljo tudi na vinilu in digitalno, bodo na slogovno povsem razmetanem in maratonskem, kar dvanajst ur dolgem dogodku nastopili skoraj vsi avtorji komadov na kompilaciji.

Festivalsko dogajanje bo sicer zavzelo osem lokacij, ob Gala hali bodo zvoki Stiroporja tako zazveneli še na ploščadi Slovenskega etnografskega muzeja, klubih Tiffany, Monokel in Channel Zero na Metelkovi, Bikofeju ter šišenskih Urban Roof in Kreativni coni Šiška.

V rolkarskem parku Urban Roof v Šiški bosta 18. junija nastopila kanadska pevka Jessy Lanza, učiteljica glasbe, ki slovi po mešanici r&b-ja in elektronskega minimalizma, ter ženski trojček Les Kellies iz Buenos Airesa, ki slovi tako po garažnih ritmih z vplivi duba in post punka kot tudi po besedilih, ki jih izvajajo v kar sedmih jezikih.

Isti dan bodo festivalski zvoki doneli tudi v Kreativni coni Šiška, kjer bo nastopil britanski elektronik Visionist, 20. junija pa se bo festival preselil v Channel Zero, kjer bodo zažigali nemška didžejka Helena Hauff, ki slovi po nadaljevanju tradicije eklektičnih nemških didžejevskih klasikov, ter domača didžeja Lavka in Schrauff.

Osrednji dogodek festivala bo 24. junija na muzejski ploščadi na Metelkovi, kjer bodo nastopili britanski eksperimentalni hiphoper Dean Blunt, britanski producent mavricijskih korenin Joseph Deenmamode, bolj znan kot Mo Kolours, ter veteran londonske elektronske scene Om Unita.

Festival bo 27. junija v Gala hali sklenil sirski pevec Omar Suleyman, ki je s svojimi shaabi zvoki sprva zaslovel kot glasbenik na porokah po vsem Bližnjem vzhodu. Svojo glasbo je kasneje pripeljal na Zahod ter tam osvojil večino prestižnih glasbenih festivalov, od barcelonskih Sonar in Primavera Sound do Glastonburyja in Pitchfork festivala.