V Mozartovi hiši na Dunaju včeraj koncert ob slovenskem kulturnem prazniku

Organizatorja koncerta sta bila slovensko veleposlaništvo in Skica, slovenski kulturno-informacijski center na Dunaju.

Objavljeno
12. februar 2016 15.52
Milan Ilić
Milan Ilić

Spominska Mozartova hiša v središču Dunaja, edina do danes ohranjena hiša v avstrijski prestolnici, v kateri je živel Wolfgang Amadeus Mozart (v letih 1784-1787) in v kateri je ustvaril več del kot kjerkoli drugod, so včeraj zvečer zapolnili gostje, ki so prisluhnili slavnostnemu koncertu v čast slovenskega kulturnega praznika.

Organizatorja, slovensko veleposlaništvo in Skica – slovenski kulturno-informacijski center na Dunaju –, sta v Mozartovo hišo pripeljala devet umetnikov, ki so izvedli petnajst krajših kompozicij sodobnih slovenskih skladateljev. Nekateri med njimi so jih sami tudi izvedli.

Po pozdravnih govorih veleposlanika Slovenije v Avstriji dr. Andreja Rahtna in voditeljice Skice je občinstvo najprej uživalo ob pesmi O, Vrba Vlada Kreslina, ki sta jo izvedla sopranistka Andreja Zidarič in kitarist Nejc Kuhar, nakar je Miha Ferk odigral svojo Vsi so venci bejli – Fantazijo za solo saksofon. Mezzosopranistka Monika Bohinec je ob spremljavi Janka Kastelica na klavirju odpela Mesec v izbi Antona Lajovica, Nejc Kuhar je s kitaro predstavil svojo Black Hole, Dimitris Karakantas pa si je močan aplavz prislužil s Capricami za solo violino Mihe Ferka. Podobno saksofonist Janez Uršej s Short Walk in the Park Mateja Bonina.

Tenorist David Jagodic in kitarist Nejc Kuhar sta izvedla Kuharjevo pesem Duhovin, Sabina Hasanova na klavirju, Petra Kovačič na violini, saksofonista Janez Uršej in Miha Ferk ter Iztok Hrastnik na kontrabasu pa so odigrali Pesem brez besed iz Turčije Mihe Ferka. Andreja Zidarič je zapela Še tisoč let Saše Fajona, pri čemer jo je na klavirju spremljal Janko Kastelic.

Jagodic in Kastelic sta nadaljevala s pesmijo Rad bi te spet spoznal Nejca Bečana, čemur je sledila Vizija Lucijana Marije Škerjanca v izvedbi Bohinčeve in Kastelica, zatem pa je Nejc Kuhar predstavil še svoji kompoziciji Corfu in Carpe diem. Ob koncu koncerta smo slišali še Skače Marko po zelenem jurčku Mihe Ferka s kvartetom Kovačičeva, Uršej, Ferk in Hrastnik, kvartetu pa sta se pri zaključni pesmi Ta drumica Lojzeta Lebiča pridružila še sopranistka Andreja Zidarič in mezzosopranistka Monika Bohinec.