V Stockholmu izžrebali vrstni red nastopajočih na Evroviziji

Slovenija se bo predstavila v drugem polfinalu 12. maja. Na Evroviziji sicer rekordnih 43 držav.

Objavljeno
25. januar 2016 16.09
TOPSHOTS-AUSTRIA-ENTERTAINMENT-EUROVISION-SONG-CONTEST
V. U., STA
V. U., STA
V Stockholmu so danes z žrebom določili razvrstitev držav v polfinala letošnjega 61. tekmovanja za pesem Evrovizije, ki bo maja v švedski prestolnici. Slovenija se bo predstavila v drugem polfinalu 12. maja.

Tekmovanje za pesem Evrovizije 2016 bo potekalo v stockholmski športni dvorani Globen. Predizbora bosta 10. in 12. maja, finale pa 14. maja.

Na letošnji Evroviziji bo po pisanju avstrijske tiskovne agencije APA sodelovalo rekordnih 43 držav. Poleg Avstralije, ki bo ponovno sodelovala po svojem debutu lani na Dunaju, se po prekinitvah vračajo Ukrajina, BiH, Bolgarija in Hrvaška. Letos na Evroviziji ne bo sodelovala Portugalska.

Slovenija bo svojega predstavnika izbrala 27. februarja na slovenskem izboru za pesem Evrovizije, imenovanem Ema 2016, na katerem se bo predstavilo deset izvajalcev.

Moto festivala bo »Come Together«

V Stockholmu so danes predstavili tudi moto letošnje Evrovizije, ki je »Come Together«. »Evropa potrebuje skupna veselja, potrebuje skupno upanje, Evropa se mora poenotiti,« besede Hanne Stjärne, administrativne vodje švedske televizije SVT o izbiri slogana povzema APA.

Izvršni producent letošnjega glasbenega tekmovanja Martin Oesterdahl je poudaril, da »pri Evropi ne gre za vprašanje meja, meje so pogosto v nas samih«.

Simbol letošnje Evrovizije je žareča krogla, ki je na družbenih omrežjih takoj sprožila komentarje, da spominja na znani model lestenca švedske tovarne pohištva.

Televizijski glasbeni spektakel je Švedski pripel Mans Zelmerlöw s skladbo Heroes, ki je lani prepričal na Dunaju. Švedska prestolnica ga bo gostila tretjič v njegovi 60-letni zgodovini in drugič v omenjeni dvorani.