Gorica: V tretje gre rado

Nogometaši HIT Gorice so štiri kroge pred koncem prvenstva prišli do tretjega naslova državnega prvaka. Novogoričanom je bil dovolj že neodločen izid na Ptuju.

Objavljeno
07. maj 2005 08.59
Posodobljeno
12. december 2017 21.00

Nogometaši HIT Gorice so štiri kroge pred koncem prvenstva prišli do svojega drugega zaporednega in skupno tretjega naslova državnega prvaka. Novogoričanom je bil v 28. krogu dovolj že neodločen izid na Ptuju proti Dravi (0:0), saj je CMC Publikum v Domžalah klonil z 0:1.

 
Drava - HIT Gorica 0:0 (0:0)

V povprečni nogometni predstavi sta moštvi remizirali, kar pa je bilo veliko bolj pomembno za goste, ki so tako tudi teoretično postali državni prvaki, medtem ko Ptujčanom to ni najbolj ustrezalo.

Pri Dravi so se v ekipi pojavili Toplak, Emeršič in Težački, ki med tednom niso veliko vadili zaradi poškodb. Sicer pa sama igra ni navdušila presenetljivo malo število gledalcev na ptujskem stadionu. Oboji so v prvem polčasu poizkušali s streli z razdalje.
V drugem polčasu o domačini dvakrat zapretili in sicer preko Koreza in Čeha, vendar brez pravega učinka. V 63. minuti pa se je za strel odločil gostujoči igralec Birsa, vratar Dabanovič je strel odbil do najboljšega goriškega strelca Raniča, vendar je ta žogo iz bližine poslal čez gol.

Koper - Ljubljana 1:1 (1:0)

Dvoboj Kopra in Ljubljane se je s precejšnjo mero sreče za goste iztekel z neodločenim izidom. V tretji minuti je Djukič zapravil prvo priložnost za domače. Koprčani, ki so imeli več žogo v svojih nogah, so vnovič zapretili v 32. minuti prek Kuzmanoviča. Zasluženo vodstvo pa je po podaji Blaža Valenčiča z leve strani po strelu z glavo priboril nekdanji igralec Ljubljane Djukič.

V nadaljevanju srečanja so gosti po 14 minutah izenačili. Dvoboj Režonje in Gunjača je glavni sodnik Partlič, ki po mnenju domačih gledalcev ni najbolje opravil svojega dela, ocenil za najstrožjo kazen, ki jo je zanesljivo izvedel Ibeiji. Nato so domačini, ki so bili vseskozi boljši tekmec, spet bolj pritisnili, vendar je zelo dobri vratar Ljubljane Botonjič uspel ustaviti strele Kuzmanoviča in Kremenoviča.

Domžale - CMC Publikum 1:0 (0:0)

Domžalčani so že uvodoma pokazali, da bodo za Celjane zelo neugoden tekmec, saj so srečanje začeli zelo napadalno. Domžalčane je v vodstvo popeljal rezervist Arlič z diagonalnim strelom z desetih metrov. Celjani so nekajkrat že poizkušali, vendar je bila obramba Domžalčanov dovolj močna, da je zadržala vodstvo in tako pripomogla k novim trem točkam varovancev Slaviše Stojanoviča.

Bela krajina - Mura 1:1 (0:1)

Na razmočenem igrišču moštvi nista pokazali veliko dobrega nogometa, zaslužita pa si pohvale za borbenost. Domači so imeli nekoliko več od igre, bili so tudi nevarnejši, toda točko so si zagotovili šele v sodnikovem podaljšku drugega dela.

Po začetnih polpriložnostih domačih igralcev Puca in Brajkoviča so prvi v polno zadeli gostje. Žilavec je po levi strani prodrl v kazenski prostor, zavrnil žogo v sredino, kjer jo je v gneči nespretno zadel Vrščaj in premagal svojega vratarja.

Muraši so prednost branili vse do zadnjih trenutkov tekme. Čeprav so domači imeli že prej nekaj priložnosti za izenačenje, najlepšo je v 68. minuti zamudil Štrbac, so mrežo zatresli šele v sodnikovem podaljšku. Lamešič je prišel do odbite žoge, silovito streljal in poskrbel za zasluženo izenačenje.

KD Olimpija - Primorje 2:3 (1:2)

Kljub pozitivnemu razmerju v zmagah in porazih proti ajdovski ekipi na domačem igrišču so se redki privrženci zeleno-belih zavedali, da jim tokrat scenarij najverjetneje ne bo nenaklonjen. To se je napovedalo že v osmi minuti, ko je ostro podajo Jankoviča Milič sicer odbil, vendar je žoga prišla točno na glavo Mediča, ki mu ni bilo težko zadeti mreže gostiteljev. V 17. minuti sta za domače prvič resneje poskusila Aleksič in Kosič, toda ostalo je pri vodstvu gostov. Po tem "naletu" Ljubljančanov je sledilo obdobje raztrgane igre, moštvi nista uspeli izvesti niti ene obetavne akcije, tako da tudi priložnosti ni bilo. V 37. minuti pa je praktično iz nič prišlo do izenačenja. Trenevski je izvajal prosti strel s 25 metrov, nekoliko z desne strani, žoga pa je zletela mimo vseh nogometašev in presenetila še Strajnarja . V 40. minuti bi uspavane Ajdovce kmalu ukanil še Aleksič, vendar je z glavo preslabo streljal. Prav ob koncu prvega polčasa je imel izjemno priložnost za novo vodstvo rdeče-črnih Jankovič, vendar je obramba Olimpije dobro posredovala, tik pred sodnikovim žvižgom pa je Ščulac v svojem kazenskem prostoru igral z roko in Šegula je pokazal na belo točko. Zanesljiv izvajalec najstrožje kazni je bil Žeželj.

Tudi drugi polčas so bolje začeli nogometaši iz Vipavske doline, že v 50. minuti je po podaji Jankoviča v ugoden položaj za strel prišel Medič, a je žoga za las zgrešila vrata Olimpije. V 63. minuti so bili blizu izenačujočega gola tudi zeleno-beli, vendar je žoga po strelu Abd Raba zletela mimo gola. Nagrada za bolj napadalno usmerjene varovance Darka Milaniča je prišla v 67. minuti, ko je vnovič po desni strani prodrl Jankovič in podal v sredino do Mediča, ta pa je še drugič na tekmi ukanil ljubljanskega čuvaja mreže. V 71. minuti je z desne strani prosti strel nevarno izvedel Jolič, vendar je bil tokrat Milič bolj zbran. Zato pa je zbranost v 73. minuti popolnoma popustila domačemu branilcu Krstiču, ki je slabo podal nazaj svojemu vratarju, saj je bil Abd Rabo dovolj hiter, da je prestregel žogo in znižal zaostanek. Zadetek je očitno dal nekaj elana domačinom, saj so ti v določenih trenutkih potisnili Ajdovce na njihovo polovico, pravih nevarnosti za Strajnarja pa ni bilo. Tri točke so tako vknjižili igralci Primorja, vendar precej težje, kot so verjetno pričakovali.

Zagorje - Maribor Pivovarna Laško 0:2 (0:0)

Na spolzkem travniku sta nasprotnika prikazala povprečno igro, v kateri so Mariborčani še v tretje premagali (ob enem neodločenem izidu) že zdavnaj odpisane Zasavčane, ki so od 37. minute igrali številčno oslabljeni. V prvem polčasu so bili vijoličasti več pri žogi, vendar so do pravih priložnosti prišli šele v končnici, ko je najprej Panikvar zadel prečko, še lepšo priložnost pa je v 41. minuti zapravil Bečiri, ki je s treh metrov nastreljal vratarja Grešaka. Domači so tudi izvedli nekaj obetavnih akcij, a brez pravega zaključka, še najbližje uspehu je bil Čauševič, saj je njegov udarec z desne strani v 23. minuti Murko odbil v kot.

V nadaljevanju so se številčno oslabljeni gostitelji še bolj zaprli in omogočili Mariboru, da je imel še več pobude, tako da je večji del igre potekal na strani gostiteljev, ki so vzdržali do 69. minute. Takrat je po ne prav obetavni akciji Panikvar z natančnim strelom s 30 metrov premagal Grešaka. Ko so gledalci že zapuščali stadion, je Franci izkoristil lep predložek Bozga z desne strani in potrdil zasluženo zmag gostov.

Izidi:

Skupina za prvaka:

KD Olimpija - Primorje 2:3 (1:2)
Domžale - CMC Publikum 1:0 (0:0)
Drava - HIT Gorica 0:0

Skupina za obstanek:

Zagorje - Maribor Pivovarna Laško 0:2 (0:0)
Bela krajina - Mura 1:1 (0:1)
Koper - Ljubljana 1:1 (1:0)

Lestvica:

Lestvica za prvaka:

1. HIT Gorica 28 17 8 3 46:21 59 točk
2. CMC Publikum 28 14 4 10 44:24 46
3. Domžale 28 12 8 8 41:33 44
4. Primorje 28 11 8 9 33:27 41
5. Drava 28 11 8 9 34:31 41
6. KD Olimpija 28 10 6 12 32:44 36

Lestvica za obstanek:

1. Maribor Piv. Laško 28 14 5 9 44:31 47
2. Mura 28 9 10 9 37:33 37
3. Ljubljana 28 8 10 10 33:41 34
4. Bela krajina 28 8 8 12 28:43 32
5. Koper 28 7 8 13 29:37 29
6. Zagorje 28 2 7 19 16:52 13