Večer Tinkare Kovač z glasbenimi prijatelji  

Na sobotnem koncertu v ljubljanskem Cankarjevem domu je primorska glasbenica Tinkara Kovač predstavila svoja dva nova albuma.

Objavljeno
03. april 2016 13.07
Tinkara Kovač koncert
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Čeprav je bil glasbeni večer Tinkare Kovač zastavljen kot predstavitev dveh albumov sodelovanj, enega v italijanščini, ki bo še izšel, in pa enega v slovenščini, ki je že izšel, je bil to hkrati koncertni povzetek njene glasbene kariere.

Tinkara Kovač, pevka in flavtistka, je tiste sorte glasbenica, ki nima zadržkov pri sodelovanju z zelo stilsko različnimi glasbeniki. To je bilo več kot očitno tudi na sinočnjem koncertu, ko se je na odru zvrstila cela parada gostov. Z Aniko Horvat sta odpeli pesem Po zimi, ki jo je napisal še en gost trobentač Domen Gracej. Zanimivo je razvnela stara Tinkarina pesem Veter z juga, ki jo je ljubljanski Kubanec Ariel Cubria, ki ga je pred leti Tinkara spoznala v Buenos Airesu, zapel v španščini, na koncu pa so pesem izvedli v divjem salsa rock ritmu. Popestritev koncert so bi tudi Gal Gjurin, Katrinas, Marina Martensson, Pavle Kavec in Rok Golob. Vsi nastopajoči pa so skupaj izvedli Tinkarino pesem Mars in Venera.

Koncert je premogel še nekaj posebnosti, in sicer je Tinkara na vztrajanje Dekančanov, kjer je odraščala, zapoje lokalno himno, ki jo je napisala. Tako je po dolgem času izvedla Čez Bivje domov, ki bo odslej redno na njenem programu, je poudarila. Tinkara je koncert, kakor tudi nov slovenski album naslovila Dober dan življenje. Tak je tudi naslov pesmi Toneta Pavčka, ki jo je uglasil Rok Golob in jo je Tinkara izvedla prvič decembra lani na državni proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti, ob pomoči simfoničnega orkestra in številnih drugih izvajalcev in pevcev ter pevk.

Sinočnji koncert v celoti je bi odraz Tinkarine glasbene kariere, ki večno niha med rockovskim uporniškim pristopom in ležernostjo popevkarske šlagerskosti. V tem dokaj uspešno lovi ravnotežje, kajti če kaj, je Tinkara znala vedno izbrati dobre sodelavce, od skladateljev in besedilopiscev, do glasbenikov, ki so jo spremljali. Za njo je prav tako značilno, da v glasbi ni pristala slučajno, temveč, da je zrela in radovedna glasbenica, ki se rad ozira v različne glasbene smeri, in tam jemlje, kar ji ustreza. Nima premočrtne kariere in uhojene poti, je pa zato toliko bolj zanimivo pričakovati, kaj bo njen naslednji korak. Ta bi znal presenetiti tudi njo samo.

Za zdaj pa sta tu dva nova albuma, slovenski in italijanski, z večinoma že znanimi pesmimi ter nekaj novostmi. In kot nam je povedala Tinkara Kovač, so ti albumi povzetek njenih sodelovanj z različnimi domačim in tujimi glasbeniki za nazaj, izbor gostov na sinočnjem koncertu pa tudi obeti morebitnih sodelovanj v prihodnje.