Velik koncert ob obletnici programa Ars

Tretji program Radia Slovenija bo 7. novembra praznoval 50-letnico delovanja s koncertom v Cankarjevem domu.

Objavljeno
23. oktober 2013 17.45
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Tretji program Radia Slovenija - program Ars bo imel drugi del praznovanja, prvega je že imel 23. avgusta in je trajal dva večera in en dan, 50-letnice 7. novembra v Gallusovi dvorani Cankarjevem domu. Na njem bodo nastopili simfonični in big band orkester ter otroški, mladinski in komorni pevski zbor, vsi iz RTV Slovenija, kar se doslej na enem odru še ni zgodilo.

Kot je povedal urednik za resno glasbo na programu Ars Gregor Pirš, bo koncert, ki ga program Ars pripravlja z glasbeno produkcijo RTV Slovenija, radikalno drugačen. Za uvod bo dirigent En Shao, ki bo dirigiral celoten večer, predstavil skladbo La Valse Maurica Ravela. Na sporedu pa bodo tudi tri novosti slovenskih skladateljev, ki so nastale po naročilu za ta večer. Prva bo kantata za otroški zbor in glasbila Alda Kumarja Riba na topolu poje. Sledilo bo delo za komorni, mladinski otroški zbor in komorni orkester Uroša Rojka Zakaj strmiš vame čez pol sveta?. Večer pa bo zaključila suita za simfonični orkester, jazzovski orkester in dramskega igralca M.ars skladatelja Milka Lazarja. V slednji bo pesmi Edvarda Kocbeka deklamiral igralec Igor Samobor.

Program Ars je edini radijski program namenjen v celoti kulturi. Kot pravi odgovorni urednik Matej Venier je zelo pomemben tudi radijski zvočni arhiv, ki ga negujejo in razvijajo že desetletja. V njem je na stotine radijskih iger, literarnih tekstov ter slovenska in tuja glasbo v interpretaciji domačih glasbenikov. Ti arhivi so postali neprecenljivo kulturno bogastvo naroda in njegov spomin.

Urednica za kulturo Ingrid Kovač Brus je poudarila pomen literarnih oddaj, v katerih sodelujejo s številnimi avtorji, in kulturnih oddaj s poglobljenimi refleksijami na kulturne dogodke. V uredništvu igranega programa pa po besedah urednice Gabrijele Gruden na leto uprizorijo 300 radijskih iger.