Velika pričakovanja pred premiero Otella

Veličastna, sodobna uprizoritev Verdijevega Otella naj bi v Gallusovo dvorano Cankarjevega doma privabila starejše, a tudi mlajše občinstvo.

Objavljeno
19. januar 2016 15.59
tlo otello
Jelka Šutej Adamič
Jelka Šutej Adamič

V Cankarjevem domu so danes predstavili veliko operno koprodukcijo Otello, pri kateri sodelujeta Opera in balet SNG Ljubljana in Cankarjev dom. Uršula Cetinski, direktorica CD, je prepričana, da bo uprizoritev ne samo velik prispevek k slovenskemu opernemu ustvarjanju, temveč tudi velik dogodek v polju širše operne umetnosti. »S tem dogodkom tudi pomembno zaznamujemo obletnico smrti velikega dramatika Shakespeara,« je dodala.

Peter Sotošek, direktor opernobaletne hiše, pa je poudaril, da lahko pričakujemo razkošno postavitev, bogate kostume in sceno ter umetniške presežke. Navdušen je nad odrom Gallusove dvorane, ki je najbolj primerno opernobaletno prizorišče v Sloveniji.

Režiser Manfred Schweigkofler je predstavil svoj koncept, s katerim želi v prvi vrsti v svet opere zvabiti tudi mlade, dirigent Jaroslav Kyzlink pa je med drugim dejal, da mu je sodelovanje s Schweigkoflerjem v užitek tudi zato, ker spoštuje star operni moto: »Najprej glasba, potem beseda.«

Vsi navzoči pevski solisti Branko Robinšak (Otello), Jože Vidic (Jago) in Martina Zadro (Desdemona) so si vsak svojo vlogo v Otellu že dolgo želeli in jo sprejeli kot poseben izziv.