Vesoljska glasba v Mariboru

S koncertom klarinetistke Nore Louise Müller se bo drevi v mariborski Kibli pričel festival mikrotonalne glasbe (DA)(NE)S.

pon, 05.09.2011, 10:30

S koncertom nemške glasbenice Nore Louise Müller s posebno vrsto klarineta se bo drevi v mariborskem multimedijskem centru Kibla pričel festival mikrotonalne glasbe (DA)(NE)S. Ta se po besedah selektorja Camerona Bobra osredotoča na umetniška raziskovanja nekonvencionalnih sodobnih glasbenikov, ki igrajo »vesoljsko glasbo, ki pelje v drugi svet«.

Kot prva bo nastopila Müllerjeva, ki je leta 2007 pričela igrati na Bohlen-Pierceov klarinet. Ta uporablja drugačen harmonični tonski sistem kot običajni klarinet. Müllerjeva bo kot ena izmed petih takšnih klarinetistov na svetu ta posebni instrument predstavila danes ob 20. uri v Kibli.

Čez teden dni bo sledil nastop Nemca Bernharda Mikuskovicsa, ki se ukvarja z raziskovanjem etničnih glasbil, 15. septembra pa bo nastopil še Jens Mügge s tehniko alikvotnega petja ob spremljavi različnih glasbenih instrumentov.

Festival bo 14. oktobra sklenil slovensko-avstrijski duet Rdeča Raketa. Sestavljata ga Maja Osojnik in Matija Schellander, ki veljata za izvajalca elektronske glasbe daleč izven dosega strogih, konvencionalnih oblik.

Tudi letos je izbor nastopajočih opravil v Maribor priseljeni ameriški glasbenik Bobro. Kot je pojasnil za STA, je rdeča nit festivala mikrotonaliteta. To pomeni, da glasbeniki ne uporabljajo le za zahodni svet konvencionalnega 12-tonskega sistema, ampak igrajo vse tone, ki so mogoči. »Z večjim številom tonov dobimo večji razpon glasbe in več možnosti izražanja čustev,« je povedal in dodal, da takšno glasbo uporabljajo le še redki narodi, na primer v Indiji in Turčiji.

Odziv občinstva na takšno glasbo je po Bobrovih besedah presenetljivo dober. »To je dokaz, da ni treba imeti formalnih, fiksiranih sistemov. Glasba je mnogo več kot le sestavljanje kock,« je ponazoril.

Dejan Pestotnik iz Kible dodaja, da gre za glasbeno zvrst, ki je v slovenskem prostoru zelo redko prisotna, zato so umetniki na njihovem festivalu večinoma iz tujine. Festival organizirajo četrto leto, bo pa letos zaradi vremenskih razmer potekal v Kibli in ne na Glavnem trgu kot prejšnja leta.

Prijavi sovražni govor