Čas je za improvizacijo

S Tino Lešničar se pogovarjamo o njenem prvencu in vas - seveda - vabimo na ogled dokumentarnega filma.

Objavljeno
02. februar 2015 15.45
Posodobljeno
02. februar 2015 17.30
Maja Čakarić, delo.si, video: A. O.
Maja Čakarić, delo.si, video: A. O.

Uradna vabila so praviloma pač monotona, a si ne moremo kaj, da ne bi navedli teh osnovnih časovnih, prostorskih in drugih uporabnih koordinat:

Kaj: dokumentarni film Čas za improvizacijo/Time to improvise.

Še bolj podrobno: Dokumentarni film predstavi osem ustvarjalcev domače jazzovske scene, jim sledi na Dunaj, v Amsterdam in New York ter spremlja njihovo stremljenje k popolnosti in iskanje mesta v glasbi z obrobja.

Kje: Kinodvor

Kdaj: od 3. februarja, ampak še prav posebej ob kulturnem prazniku, 8. februarja

Kdo: Za kamero stojita Tina Lešničar in Janez Stucin, pred njo pa igrajo in pripovedujejo Marko Črnčec, Kaja Draksler, Igor Lumpert, Igor Matković, Nikola Matošič, Jani Moder, Jure Pukl, Cene Resnik, Žan Tetičkovič ...

Vabljeni, torej, na ogled dokumentarnega filma!

Če ne utegnete jutri, vam zaupamo, da bodo filmski kolut v Kinodvoru ta mesec zavrteli še nekajkrat. Kdaj? Preberite spored.

V New Yorku: prizor iz dokumentarnega filma.

Za pokušino pa vas vabimo tudi, da si ogledate videopogovor z režiserko in scenaristko filma. Tina Lešničar je sicer naša novinarska kolegica, ki se svojega prvenca, kot boste razbrali že v uvodnih minutah, ni lotila na vrat na nos, je pa res, da je morala marsikdaj precej improvizirati. Snov za film se je gnetla dolgo, ne nazadnje stvaritve jazz glasbe in filma že vrsto leto spremlja in ocenjuje v svojih prispevkih. Skice za končno delo so nastajale že leta 2012, ko je za Delovo spletno stran pripravila prve posnetke z jam sassionov po Ljubljani. Minili sta dve leti in film si zdaj utira pot med gledalce.

Medtem je zasledovala mlade slovenske glasbenike, upadala v njihov vsakdan, spremljala njihovo delo, se udeleževala koncertov, se pogovarjala z njihovimi mentorji na akademijah in se spotoma prijazno umaknila ameriškemu predsedniku Baracku Obami, da je lahko varno pristal s svojim helikopterjem.

O umiku in drugih podrobnostih s snemanja pa vam več pove v videoprispevku.