Vroči bobni

Bumfest, edini festival te vrste v Sloveniji, tudi tokrat s tremi tolkalnimi koncerti.

Objavljeno
17. januar 2014 09.54
Bumfest
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Žalec - V dvorani II. slovenskega tabora se sredi Savinjske doline danes začenja že osmi festival Bumfest, edini mednarodni festival tolkalnih skupin pri nas. Pobudnik in glavni organizator Dejan Tamše pravi: »Odziv občinstva je vsa leta neverjetno dober, čeprav Bumfest ni pop festival, ki bi ga bilo enostavno razprodati. Še vedno je zelo resna kultura, ki pa ne deluje čisto resno.«

Tamše s tem ponazarja dosedanje izkušnje s festivalskih koncertov, na katerih so nastopale tuje in domače tolkalne zasedbe, ki niso poskrbele le za izvirno glasbeno izkušnjo, temveč tudi za atraktivnost nastopov. In če je bilo po mnenju številnih obiskovalcev iz vse Slovenije noro na koncertih, je bilo še toliko bolj na pokoncertnih druženjih in spontanem igranju v kakšnem od žalskih gostišč. Ta, torej pokoncertni del, se letos seli v gostilno Grof v Čeplje pri Vranskem.

Bumfest skupaj organizirata zasedba Stop - Slovenski tolkalni projekt, ki jo vodi Tamše in žalski občinski Zavod za kulturo, šport in turizem. Traja tri dni. Letos bodo nastopili tolkalisti iz Španije, Slovenije, Avstrije, Nemčije in Srbije, pripravljajo sobotni matinejski koncert, že uveljavljene glasbene delavnice in prvič tudi boljšo tržnico rabljenih glasbil, predvsem tolkal.

»Dokler bomo imeli tolikšen posluh lokalne skupnosti, bomo Bumfest organizirali, čeprav časi za tovrstne festivale niso lahki. Prihodnje leto bomo termin festivala nekoliko zamaknili proti koncu januarja, da bomo lahko iz avstrijskega Gradca, kjer je takrat podobna prireditev, pripeljali še kakšnega atraktivnega gosta, ki ga sicer ne bi mo0gli dobiti, ker je predrag,« pravi Tamše.

Letošnji Bumfest danes s koncertom začenja španska skupina Odaiko s severa Španije. Zasedba Stop bo igrala v soboto, ko se jim bodo na odru pridružili gost na balalajki, trubači, virtuoz na latinsko ameriških tolkalih in še nekaj gostov kot presenečenja večera. V nedeljo bodo igrali Human-Dong, avstrijsko, nemško, srbska zasedba, ki združuje germansko in balkansko glasbeno kulturo.

»Moji Stopovci vedno bolj tudi kreativno sodelujejo pri organizaciji festivala. Sam sem včasih že toliko vpet v festival, da ne gledam dovolj široko. Tako je idejo za starinarnico dala Barbara, Tomaž se je spomnil tekmovanja, ki bo verjetno na vrsto prišlo naslednje leto ...,« dodaja Tamše.

Bumfest si je osmih letih zagotovilih skorja stalno občinstvo iz vse Slovenije, letos pa je bilo mogoče karte prvič kupiti tudi preko spleta.