YouTube »pomotoma« odstranil Davida Bowieja

Video Next Day z Davidom Bowiejem, Marion Cotillard in Garyjem Oldmanom vsebuje vrsto provokativne religiozne ikonografije.

Objavljeno
10. maj 2013 14.39
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura

Najnovejši video legendarnega britanskega rockerja Davida Bowieja The Next Day, ki je tudi naslovna pesem njegovega novega albuma, je bil začasno umaknjen s spretnega portala YouTube zaradi sporne vsebine.

Video prinaša obilico močnih verskih ikon in asociacij povezanih predvsem s krščanstvom, vključno z obilnim krvavenjem Cotillardove iz Kristusovih stigem na dlaneh. Pri YouTubu so potem spoznali svojo napačno odločitev in video vrnili ter ga opremili z opozorilom, da ni primeren za mladino. »Glede na ogromno količino videov na naši strani se včasih narobe odločimo. Ko so nas opozorili, da je bil ta video pomotoma odstranjen, smo ga takoj vrnili na našo stran.«

Nekdanji canterburyjski nadškof lord Carey je o videu dejal, da je otročji. »Če je posnemanje iskrena oblika laskanja, potem kristjanom res ni treba biti v skrbeh zaradi take oblike uporabe verske ikongrafije. Dvomim pa, da bi si Bowie upal narediti nekaj podobnega z islamsko ikonografijo. Kristjani pogumno zviška gledamo na take žalitve, čeprav upam, da bo Bowie uvidel, da lahko ta video tudi koga vznemiri,« je še dodal lord Carey.

Da video Next Day nekoga vznemiri, pa je Bowie gotovo nameraval že od samega začetka, saj je v svoji karieri ves čas gojil provokativnost, ki ga, kot kaže, še vedno ni zapustila.