Z Dobrodelno Zdravljico na pomoč begunskim otrokom

V predelavi slovenske himne nastopa 20 domačih in priseljenih glasbenikov. Zbirali bodo tudi denar za pomoč otrokom.

Objavljeno
01. december 2017 16.36
Pi. K., STA
Pi. K., STA

Slovenska filantropija in KUD Subart sta premierno predstavila medijski projekt za spodbujanje medkulturnega dialoga ter znotraj projekta ustvarjeni videospot Dobrodelna Zdravljica.

V predelavi Prešernove Zdravljice v moderen glasbeni videospot nastopa 20 slovenskih in priseljenskih glasbenikov ter nekaj znanih obrazov, kot so Boris Cavazza, Murat in Jose ter Irena Yebuah Tiran.

Kot je na novinarski konferenci povedal režiser, scenarist in avtor priredbe Zdravljice Jure Grahek iz KUD Subart, je namen projekta ozaveščati ter prek sms-donacij zbrati sredstva za pomoč otrokom beguncem pri vključevanju v slovensko družbo.

Po Grahkovih besedah gre za aktivistični in prostovoljni projekt z namenom spodbujanja pozitivno naravnanega javnega dialoga o integraciji migrantov v slovensko družbo. V Sloveniji ni ugodne klime za sprejemanje ljudi drugih kultur in narodnosti. »Zato je edini način, kako doseči spremembe, ta, da se med seboj spoznamo, saj strah premagaš le, če človeka spoznaš,« je dejal Grahek. Z medijskim projektom po njegovih besedah želijo »slovenske državljane spodbuditi k razmišljanju o spajanju kultur kot o pozitivni stvari.«

Pri priredbi Zdravljice so uporabili vseh osem kitic, vendar so jo s Slovenci in priseljenci nekoliko preobrazili, nekatere njene kitice so tako interpretirane tudi v drugih jezikih. Prvo in zadnjo kitico je recitiral Boris Cavazza.

Da bi s projektom lahko dosegli konkretne rezultate, so se povezali s Slovensko filantropijo. Tako se bodo z videospotom vključili v dobrodelno akcijo zbiranja donacij za otroke beguncev. Denar bo namenjen športnim, kulturnim in izobraževalnim aktivnostim otrok. Vsak lahko sodeluje s poslanim sms-sporočilom z vsebino NARODI5 na 1919 ter tako daruje pet evrov.