Z »Nazi Shazamom« nad neonacistično glasbo

Novo orodje policistov v boju z neonacistično propagando se zgleduje po orodju za identificiranje glasbe na pametnih mobilcih.

Objavljeno
13. december 2013 13.42
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Policisti v nemškem Dresdnu imajo novo digitalno orodje, namenjeno hitremu identificiranju prepovedanih neonacističnih pesmi na internetnih radijskih postajah. Zgleduje se po priljubljenem orodju za identificiranje glasbe Shazam na mobilnih telefonih, po pisanju tiskovne agencije AFP pa svoje delo opravi v nekaj sekundah.

»Vsi vemo, da glasba predstavlja vstop v skrajni desničarski ekstremizem, zato je novost zame zelo pomembna,« je za tisk izjavil saški notranji minister Markus Ulbig. Prav neonacistični rock je bil dolgo pomembno orodje skrajnih desničarskih skupin za novačenje članov in po pisanju revije Der Spiegel je nemški zvezni svet za medije, ki škodijo mladoletnim, na črno listo zaradi neonacistične ideologije ali rasističnih besedil uvrstil 79 pesmi.

Novo orodje saških policistov na podlagi frekvenc v prepovedanih pesmih sestavi njihove digitalne prstne odtise, zatem pa prečeše program internetnih radijskih postaj ali glasbo, distribuirano v obliki cedeja ali MP3.

»Program je hitrejši od človeka in ne potrebuje spanja,« je dodal Martin Struden, predstavnik za stike z javnostjo omenjenega saškega ministrstva. Pred tem so morali policisti glasbo poslušati, prepisovati besedila in jih primerjati s seznamom prepovedanih glasbenih del. V digitalnem svetu zadošča že nekaj sekund.

Saški policisti so se obrnili na kolege po vsej državi, da jim posredujejo vzorce sporne glasbe, s katerimi bi razširili digitalno datoteko, ta pa je že sedaj veliko širša od omenjenih 79 pesmi. V njej je okoli 3500 pesmi.

»Nazi Shazam« je sicer odgovor policije na porast števila skrajnih desničarskih internetnih radijskih postaj v letih 2011 in 2012. V zadnjih letih so se namreč neonacisti iz realnega sveta vse bolj umaknili v virtualnega, kjer vzpostavljajo zakrite, na videz običajne internetne strani, katerih teme so vsakdanja družbena vprašanja, ki zadevajo marsikoga, po medmrežju pa se njihova vsebina lahko hitro širi z »všečkanjem«.

V istem obdobju se je tudi število skrajnih desničarskih objav na družbenih omrežjih zvišalo za skoraj 50 odstotkov.

Kratek seznam neonacističnih zasedb v Nemčiji in drugod z ne najbolj domišljenimi imeni (ta segajo od Prussian Blue - torej prusko modre barve - v ZDA do Kolovrata, ki ni kak tukajšnji, ampak ruski), je dostopen na Wikipediji.