Zbori z vsega sveta se bodo pomerili v Mariboru

Finale enega najzahtevnejših in najprestižnejših mednarodnih zborovskih tekmovanj bo prvič potekalo v Sloveniji.

Objavljeno
19. april 2012 17.15
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si
Maribor, ki ima že dolgo tradicijo zborovske glasbe, bo ta konec tedna gostil finale tekmovanja za veliko zborovsko nagrado Evrope. Eno najzahtevnejših in najprestižnejših mednarodnih zborovskih tekmovanj bo tako prvič potekalo v Sloveniji, na njem pa se bodo pomerili zbori z Japonske, Filipinov, Švedske in Ukrajine, poroča STA.

»Na tem tekmovanju se resnično pomerijo vrhunski zbori z vsega sveta,« je na današnji novinarski konferenci povedal Matija Varl iz Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD), ki prireja to tekmovanje.

Po njegovih besedah je tekmovanje zelo zahtevno, saj mora vsak zbor pripraviti štiri različne programe oziroma več kot uro glasbe. Poleg tega so številni predizbori, v finale pa pridejo le zmagovalci vseh tekmovanj Zveze na veliko zborovsko nagrado Evrope leto prej. Ta so lani potekala v Sloveniji, Bolgariji, Franciji, Italiji in Španiji.

V Maribor, ki je član omenjene zveze od leta 2008, bodo tako prišli mešani odrasli zbori Sofia Vocalensemble s Švedske, Ateneo de Manila Colege Glee Club s Filipinov, Harmonia Ensemble ter Vox Gaudiosa z Japonske in Oreya iz Ukrajine. Zasedbe štejejo od 22 do 39 pevcev, kar znaša skupno okoli 160 ljudi.

Za razliko od prejšnjih finalov - zadnji je potekal v španski Tolosi - poslušalce tokrat po besedah programske vodje festivala Mihele Jagodic čaka bolj eksotičen program. Nikoli prej namreč ni sodelovalo toliko zborov izven Evrope. »Tekmovanja za veliko zborovsko nagrado Evrope so namreč odprta za zbore z vsega sveta. V Evropi ima zborovsko petje zelo dolgo tradicijo, trenutno pa je v razmahu po vsem svetu, še posebej v Aziji,« je pojasnila.

Vstopnice za finale, ki bo v nedeljo popoldne v Dvorani Union, so že pošle. Še vedno pa ga bo mogoče spremljati v neposrednem prenosu na valovih tretjega programa Radia Slovenija.

Praznik zborovske glasbe se bo v Mariboru pričel že v petek s koncertom moškega pevskega zbora Val iz Ljubljane in nadaljeval v soboto in nedeljo z 22. slovenskim zborovskim tekmovanjem Naša pesem. Na slednjem se bo pomerilo 22 slovenskih odraslih zborov s skupno okoli 850 pevci.

Žirija v sestavi Martina Batič, Karmina Šilec, Andraž Hauptman, Enrique Azurza in Wilma ten Wolde bo zmagovalce razglasila v nedeljo pred začetkom finala za veliko zborovsko nagrado Evrope.

Slednji je del programa Evropske prestolnice kulture (EPK) in bo letos potekal pod pokroviteljstvom evropske komisarke za izobraževanje, kulturo, večjezičnost, mlade in šport Andrule Vasiliu.