Zmešalka #2: fatalke z električnimi kitarami

Dolge noge, kratka krila in ojačevalci ...  Brez playbacka! Od punce Jeffa Buckleyja do kubansko-francoskih dvojčic.

Objavljeno
16. februar 2015 15.22
uho*Gordon Nace
Jerneja Grmadnik, Delo.si
Jerneja Grmadnik, Delo.si

V prvi Zmešalki smo dali prednost šarmantnim in tragičnim moškim glasovom, tokrat pa smo zmešali nekaj pesmi ženskih bendov in solo glasbenic.

Glasbena zgodovina je polna izjemnih žensk; od Janis Joplin, Joan Jett, Patti Smith, Siouxsie Sioux, Chrissi Hydne (The Pretenders), pa do deklet enega prvih ženskih rockerskih bendov Fanny, kasneje punc iz The Banglesov, pa kultnih PJ Harvey in Kim Gordon iz Sonic Youthov ter vseh basistk skupine Pixies in The Smashing Pumpkins, pa še bi lahko naštevali. Nekatere so že pokojne, druge upokojene, nekatere pa še vedno ustvarjalne in ... na videz vsaj 10 let ali več mlajše kot v resnici; le poguglajte jih! Morda je to efekt električnih kitar, kdo bi vedel. 

Zdaj seveda dobivajo čedalje več mlajših konkurentk, čeprav svet rocka še vedno ostaja bolj v moški domeni. Da pa dokažemo, da je veliko odličnih ženskih bendov in pevk, smo v tokratnem glasbenem miksu dali prednost vzhajajočim zvezdam undergrounda; no, nakatere so morda tudi že v zenitu ali zatonu, a vse so avtorice svojih pesmi in (večinoma) multinštrumentalistke. Večina jih je nedavno izdala nove zgoščenke ali pa jih pravkar bo, nekatere pa boste lahko kmalu videli/slišali v živo v Sloveniji.

Zmešalka #2: fatalke z električnimi kitarami by Zmesalka on Mixcloud


Uporniška violinistka, punca Jeffa Buckleyja

                                                           Foto: Wikipedia/Mike Higgott

Joan As Police Woman
ali v resnici Joan Wasser je že kot deklica igrala klavir in violino, kasneje začela študirati klasično glasbo, a razočarana nad študijem našla uteho v bostonskih punk bendih, kjer je lahko violino igrala »zelo glasno«. V zgodnjih devetdestih je bila članica indie benda The Dambuilders, kasneje pa začela samostojno kariero. Leta 1997 je v čudnih okoliščinah utonil njen takratni famozni fant; glasbenik Jeff Buckley, o katerem bomo več napisali kdaj drugič. Violino je igrala tudi z bendom Antonya Hegartya – Antony and the Johnsons. Kasneje si je nadela umetniško ime po TV seriji Police Woman, v kateri je nastopala igralka, ki se ji je zdela »zelo seksi in močna obenem,« je dejala ter pojasnila, da mora biti v glasbi tudi nekaj šale. Zadnji album je posnela lani in kot je mogoče slišati, se je pri 44 letih nekoliko umirila, sej je Tha Classic bolj pop-soulovski kot rockerski.


Samosvoja St. Vincent

                                                            Foto: Wikipedia/Ralph Arversen

Anni Clark je idejo za svoje umetniško ime St. Vincent menda našla v pesmi Nick Cava - There She Goes my Beautiful World;  tako se je v besedilu pesmi imenovala bolnišnica, v kateri naj bi umrl pesnik Dylan Thomas. Kitica gre takole: »And Dylan Thomas died drunk in / St. Vincent's hospital«. Ekscentrična multinštumentalistka, ki trenutno živi v New Yorku, igra kitaro že od 12 leta, lani pa je izdala odličen album Strange Mercy, za katerega je februarja prejela grammya v kategoriji Najboljši alternativni album leta 2014.

Novo na sceni – Jana in Vesna, združeni v All Strings Detached

Nicka Cave imata radi tudi dekleti iz slovenskega dua All Strings Detached, saj sta mu posvetili pesem. Kitaristka Jana Beltran ter basistka in občasno bobnarka Vesna Godler sta lani pri Založbi Radia Študent izdali prvenec Heavy Rain, desetih temačno-romantičnih pesmi. Obe dekleti imata tudi izjemen glas, zato ne dvomimo, da boste za njiju še kdaj slišali!


Hindi Zahra napovedala nov album, prihaja tudi na Drugo godbo

 

                                                                          Foto: Press


Hindi Zahra je pevka francosko-maroških korenin, ki jo boste lahko letos slišali na Drugi godbi. Odraščala je z mamo v Maroku ter se v najstniških letih preslila k očetu v Fancijo. Je nadarjena multinštrumentaliska, ki rada eksperimentira z žanri in poje tudi v berberščini, občasno pa nastopi še v kakšnem filmu.

Eterične rockerice, ki so navdušile Red Hot Chili Pepperse

                                                                 Foto: Wikipedia/Michig

Dekleta iz skupine Warpaint kljub imenu (bojne barve) nimajo veliko bojevitega v svoji mehkozvočni glasbi. Kalifornijke, ki skupaj igrajo že 10 let, so navdušile tudi člane Red Hot Chili Peppersov, ki so jih že večkrat javno pohvalili. Posnele so le dva albuma, saj kot same pravijo njihove pesmi nastajajo zelo spontatno, bolj kot »stranski produkt« improvizacije in jammanja. Nekaj podobnega so tudi njihovi koncerti ...

Vzhajajoča britanska zvezda Laura Marling

                                                         Foto: Wikipedia/Darshil Shah

Vzhajajoča zvezda britanska pevka Laura Marling je februarja dopolnila komaj 25 let in napovedala svoj nov album Short Movie, ki bo izšel 23. marca. Britancem je že zmešala glavo ...

Postpunkerice Savages z »jeznimi« kitarami
...



... in tudi besedili, ki so zelo feministična, kakor tudi celoten izgled post punk skupine iz Londona. Niso še prav dolgo na sceni, a njihov album Silence Yourself je požel mnogo pohval.

Kubansko-francoski dvojčici Ibeyi

Končujemo z Ibeyi, ki v v jorubi jeziku – jeziku nigerijskih priseljencev na Kubi, pomeni dvojčici, in pevki Lisa-Kaindé in Naomi Diaz sta zares dvojčici, kubansko-francoskih korenin z značilnima bujnima pričeskami. Njun oče je bil slavni tolkalec Anga Diaz v znameniti skupini Buena Vista Social Club, a je umrl ko sta imeli komaj 11 let, zato pravita, da ni imel veliko vpliva na njuno glasbo, ki je prav zares edinstvena mešnica ritmov, melodij in jezikov. Nedavno sta izdali album, ki ga lahko v celoti poslušate na tej spletni strani.

Vse tiste femmes fatales, ki v tokratnem miksu niso dobile glasu, pa pridejo na vrsto kdaj drugič, morda že marca, ko bomo v novi Zmešalki poskrbeli za uravnoteženost moških in ženskih kvot.