Zola Jesus –  drobna pevka z močnim glasom

V Kino Šiška prihaja pevka Zola Jesus, nova modna in pevska ikona gotha.

Objavljeno
02. april 2012 10.47
Posodobljeno
06. april 2012 18.00
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si
Zola Jesus je skovanka iz imen Emil Zola in Jesus Christ, sicer pa umetniško ime Američanke ruskih korenin Nike Roze Danilove.

Pevka se je najprej ukvarjala z eksperimentalno glasbo, zanjo prelomno pa je bilo leto 2010, ko je v ZDA pri založbi Sacred Bones izdala dva EP-ja, Stridulum in Valusia, potem pa je večina materiala z obeh albumov izšla pri berlinski založbi Souterrain Transmissions kot prvenec standardne dolžine, Stridulum II.

Najbolj odmeven je bil njen prvi singel Night, skladba, ki združuje elemente popa, industrijskih zvokov in elektronike, njen močan vokal pa izdaja, da se je v mladosti učila opernega petja. Mnogi jo primerjajo z Bonnie Tyler, znano po pesmi Total Eclipse of the Heart, njeno glasbo pa kot novi goth. V videu za pesem Night je navdušila tudi z vizualno podobo in čez noč postala nova modna ikona. Večkrat se je pojavila v reviji Vogue, revija NME pa jo je razglasila za »novo figuro gotha«.

Odrske izkušnje si je nabirala na treh zaporednih turnejah po Evropi in ZDA, na katerih je nastopila tudi pred zasedbami Fever Ray, The xx in Warpaint. V nedeljo, 8. aprila, jo bomo lahko slišali na odru Kina Šiške ob 21. uri. Vstopnice v predprodaji stanejo 17 evrov, 20 evrov pa na dan koncerta.