Ksevt po novem tudi gospodarsko središče

Država bo zavod Ksevt poskušala povezati z gospodarstvom, vesoljskimi programi in turistično promocijo.

Objavljeno
28. marec 2017 15.52
Jela Krečič
Jela Krečič
Dobro leto je trajalo, da je vlada našla sistemsko rešitev za Ksevt v Vitanju. Z novim ustanovitvenim aktom je država postala soustanoviteljica te institucije. Ena ključnih novosti, ki jih prinaša nov dokument je, da naj bi ta zavod opravljal tudi gospodarske dejavnosti. To odraža že njegov novi naziv: Ksevt: Kulturno in gospodarsko središče evropskih vesoljskih tehnologij.

Na propadanje zavoda, ki so ga leta 2012 zgradili predvsem z evropskim denarjem, sta v zadnjem letu opozorila dva v.d. direktorja Miha Turšič in še Izidor Fijavž, ki sta oba s svoje funkcije zaradi neurejenega statusa zavoda in financiranja odstopila.

Soustanoviteljstvo države, ki za zavod pomeni predvsem stabilno financiranje, je težko pričakovala predvsem občina Vitanje, ki za izvedbo programa Ksevta ni imela dovoljšnjih sredstev. Celoten razstavni program skupaj z opremo v objektu Ksevta so namreč že od začetka delovanja do danes osebno financirali in omogočali njegovi prvotni ustanovitelji Dragan Živadinov, Dunja Zupančič in Miha Turšič.

Sodeč po novem ustanovitvenem aktu, ki je nastajal pod okriljem ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT), država Ksevt poskuša intenzivneje navezati na gospodarstvo, razvijanje vesoljskih tehnologij in turistično promocijo.

Nova v.d. direktorice Ksevta magistra Nena Dokuzov je za Delo povedala, da bodo prvi koraki pri vzpostavitvi delovanja Ksevta administrativne narave. Z njimi bodo omogočili delovanje zavoda. Program zavoda, ki zaobjema dejavnosti treh ministrstev: MGRT, ministrstva za kulturo (MK) in ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ), pa bodo pripravili do srede maja. Po besedah Dokuzove bo Ksevt ohranil vsebine, ki jih je izvajal doslej, k temu pa bodo dodali še gospodarske in turistične dejavnosti.

Vesoljski programi za slovenska podjetja

Gospodarski del poslanstva novega zavoda se navezuje na slovensko članstvo v Evropski vesoljski agenciji (Esa), katere pridružena članica je od lani tudi Slovenija. Gre za tisti del podjetništva, ki se lahko predvsem s tehnološkimi rešitvami in inovacijami lahko navezuje na programe Ese. Poslanstvo Ksevta je, kot je med drugim zapisano v dokumentu, prav promocija aktivnosti, povezanih z vesoljem. To vključuje promocijo vesoljskih tehnologij in ehnoloških dosežkov držav, povezovanje podjetij in drugih institucij, ki delujejo na področju razvoja vesoljskih tehnologij.

Pomemben del Ksevtovih dejavnosti bo tudi razvijanje turizma. V ustanovitvenem aktu to vključuje tako razvoj raziskovalnega turizma, promocijo središča kot turistične atrakcije kot tudi »izvajanje inovativnega turističnega produkta: igrifikacija vesolja (po vzoru Vojne zvezd).«

Dokuzova je za Delo dejala, da bi primerna turistična promocija Ksevta lahko pripomogla ne le Vitanju, ampak celotni savinjski dolini in v prihodnosti tudi promociji Pohorja in Rogle.

Pri tem direktorica poudarja, da kultura in umetnost ostajata enakovredni ostalim dejavnostim zavoda, saj se da te po njenih besedah smiselno navezati. Kultura po njenem namreč pomeni tudi ustvarjanje vrednosti.

Miha Turšič, eden od ustanoviteljev, ki je zaradi nemogočih razmer v Ksevt s premierom Mirom Cerarjem konec leta 2015 sprejel dogovor o reševanju tega zavoda, natančneje ustanovitvenega akta ni hotel komentirati, saj se mora z njim šele seznaniti. Prepričan pa je, da je bila osnovna usmeritev zavoda v kulturalizacijo vesolja in povezovanju znanosti in umetnosti – program, s katerim so umetniki pripeljali v občino Vitanje 2 milijonsko investicijo – ključna novost, ki je sploh omogočila izgradnjo objekta ter s tem Ksevtu v mednarodnem prostoru zagotovila posebno mesto.