Jutri bo v Slovenj Gradcu dolga noč, noč plesa

Na petih prizoriščih se bo predstavilo trinajst umetnikov sodobnega plesa.

Objavljeno
21. september 2017 14.24
Sodobni ples

Slovenj Gradec – V Koroški galeriji likovnih umetnosti, na Glavnem trgu, v dvorcu Rotenturn in v rojstni hiši Huga Wolfa v Slovenj Gradcu bodo jutri zvečer plesali umetniki iz različnih evropskih držav. Noč plesa bo sestavljena iz treh sklopov plesnih predstav: PlesMuzej, PlesCesta in PlesArhitektura.

V mestni občini Slovenj Gradec, ki obeležuje 750-letnico pridobitve mestnih pravic, so prireditev pripravili v sodelovanju s koreografskim centrom Johann Kresnik iz Pliberka. Ta se je na avstrijskem Koroškem in širši Avstriji uveljavil s sodobnim in kritičnim pristopom kulturnega ustvarjanja pod mentorstvom domačina, v svetu uveljavljenega koreografa sodobnega plesa Johanna Kresnika.

V plesni predstavi PlesMuzej bodo v Koroški galeriji likovnih umetnosti in atriju čajnice peč ob 19.00 in 21.15 nastopili: Anna Hein, Pawel Dudus, Rosali Wanka, Dominik Grünbühel in Luke Baio. Anna Hein bo s Pawlom Dudusom plesla na temo Gottfrieda Helnweina, ki letos razstavlja svoja dela v muzeju Wernerja Berga v Pliberku. Nemška umetnica Rosali Wanka bo s plesom ponazorila ciklus domačega umetnika iz Libuč, Hermana Faleka. Dominik Grünbühel in Luke Baio pa bosta predstavila projekt z naslovom Od zunaj navznoter, ki predstavlja delo pliberškega umetnika Wernerja Berga. 

PlesCesta je naslov predstave, v kateri bosta na Glavnem trgu ob 20.30 in 22.30 plesali Tea Kovše in Katja Vravnik. Lutkovno-plesna predstava Samo trenutek uprizarja identiteto meje in jezika. Humorna in nerodna oficirja; Franc Mejnik in Jože Črtnik, v predstavi monotono opravljata svoj poklic. Nastopa tudi lutka Milica. Njena zgodba govori o sobivanju boja za svobodo in plesne poetičnosti. "Vzeli vam bomo samo trenutek, ki bo ostal za vedno," obljublja gledališče DELA. Predstava je nastala v koprodukciji CCB Pliberk. 

V dvorcu Rotenturn bodo ob 20.00 in 22. uri ob zvokih tolkal plesali Hygin Delimat, Elias Buttinger in Lukasz Czapski. V plesni predstavi PlesArhitektura bodo obiskovalci priča ekstremni interakciji plesa in umetniških objektov oz. skulptur. 

Prireditev bo ob vsakem vremenu. Vstopnine ni. "Pridi kadar želiš. Odidi, kadar hočeš," sporočajo organizatorji.