Kmalu nova sestava sveta za kulturo

Najverjetnejši novi člani Nacionalnega sveta za kulturo: Uršula Cetinski, Andreja Rihter, Janez Bogataj, Denis Miklavčič in Tone Partljič.
Objavljeno
27. januar 2016 11.27
Nacionalni svet za kulturo
Igor Bratož
Igor Bratož
Ker decembra Nacionalni svet za kulturo (NSK) na ultimat, ki je od predsednika vlade zahteval, da razreši ministrico za kulturo mag. Julijano Bizjak Mlakar, ni dobil odgovora, je večina svetnikov odstopila. Člana sveta, imenovanega julija 2014 za dobo petih let, sta ostala le dirigent Uroš Lajovic in Jadranka Plut, ki se je pozivu sicer pridružila, a se za odstop ni odločila, predsednik Metod Pevec ter članice in član Milena Mileva Blažič, Sonja Ana Hoyer, Alja Predan in Andrej Blatnik pa so odstopili.

V kulturnih krogih je zakrožil seznam najverjetnejših novih članov NSK: to so generalna direktorica Cankarjevega doma Uršula Cetinski, nekdanja ministrica za kulturo, direktorica Foruma slovanskih kultur mag. Andreja Rihter, predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada, etnolog prof. dr. Janez Bogataj, kot predstavnik samozaposlenih v kulturi Denis Miklavčič, član glavnega odbora sindikata Glosa, ter pisatelj, dramatik in scenarist Tone Partljič.

Člani sveta, neodvisnega telesa, ki usmerja nacionalno strategijo za kulturo, so ministrici lani očitali, da ministrstva ne vodi strokovno, probleme rešuje konfliktno, predvsem pa zamuja s temeljitimi reformami in zgolj podaljšuje agonijo nevzdržnih razmer. Na drugi izredni seji 21. septembra lani je NSK sprejel protestno izjavo, v kateri je zapisal, da je slovenska kultura v zadnjih dvajsetih letih deležna sistematičnega političnega razvrednotenja, in premiera Mira Cerarja pozval, naj ustavi sovražno protikulturno politiko.

Peticijo proti rezom v kulturi, ki jo je kulturni javnosti namenil NSK, je podpisalo več kot 2500 kulturnih ustvarjalcev, poleg njih veliko kulturnih združb, od Skupnosti muzejev Slovenije, Združenja splošnih knjižnic in Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov do Društva gledaliških režiserjev zveze kulturniških društev Asociacije, državnega sveta in drugih.

Člane NSK na predlog vlade na podlagi zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo imenuje državni zbor, predsednik DZ Milan Brglez je ob odstopu svetnikov povedal, da je za takšna vprašanja pristojna mandatno-volilna komisija, zadevo bo obravnavala januarja, torej na eni od prihodnjih sej.