Aldrovandijeva knjiga spet v NUK

Dragocenost iz leta 1642, ki so jo po potresu 1895 odnesli v tujino, spet v zbirki NUK.

Objavljeno
15. november 2017 10.41
Aldrovandijeva enciklopedija
Igor Bratož
Igor Bratož

Med rednim pregledovanjem ponudbe tujih avkcijskih hiš in antikvariatov so v Narodni in univerzitetni knjižnici letos aprila ugotovili, da je naprodaj knjiga, ki je bila nekoč last ene najznamenitejših rodbin na Slovenskem: Auerspergi ali Turjaški so imeli v svojem Knežjem dvorcu, ki je stal na mestu današnje Narodne in univerzitetne knjižnice, bogato knjižnico, ki je slovela na Kranjskem in tudi širše, med njimi tudi dela italijanskega humanista, farmakologa, zbiratelja in profesorja botanike na bolonjski univerzi Ulissesa Aldrovandija (1522–1605).

Pogajanja s prodajalcem v Londonu so trajala kar šest mesecev, pravi ravnateljica NUK Martina Rozman Salobir, a s skupnimi močmi jim je uspelo knjigo pripeljati na njeno izvorno mesto. »Brez sponzorskih in donatorskih sredstev ter izrednih sredstev, ki jih je v zadnji fazi prispevalo Ministrstvo za kulturo, vrnitev knjige v Slovenijo ne bi bila mogoča.«

Dr. Sonja Svoljšak, skrbnica in raziskovalka starih tiskov v NUK je povedala, da »knjiga, ki jo vračamo na mesto, od koder je bila po potresu v Ljubljani 1895 odpeljana, zaokrožuje zbirko Aldrovandijevih del iz Auerspergove knjižnice. Enciklopedijam o ribah, o parkljastih štirinožcih, o živorodnih štirinožcih s prsti, o kačah in zmajih in o preostalih brezkrvnih živalih se tako pridružuje Zgodovina nenaravnih bitij, s poprej izpuščenimi primeri zgodovine vseh živali.

Vseh šest knjig tudi vsebuje lastniški vpis kranjskega deželnega glavarja Wolfa Engelberta grofa Auersperga (1610–1673). Ostalih pet je domnevno prišlo v predhodnico NUK, licejsko knjižnico, kot neposreden dar rodbine Auersperg.

Knjiga vsebuje pregled različnih človeških in živalskih posebnosti in deformacij. Predstavlja nekakšno mešanico staro- in srednjeveškega naravoslovnega imaginarija oziroma mitologije ter zgodnje znanstveno-deskriptivne metodologije na področju medicine, zoologije in botanike.


Ulisses Aldrovandi Foto: Wikipedija

Opise v knjigi spremlja skoraj 500 izvrstnih in vznemirljivih ilustracij - lesorezov, katerih avtor je bil bolonjski slikar in grafik Giovanni Battista Coriolano (ca. 1590–1649), ki je sicer izdelal lesoreze za večino Aldrovandijevih del.


Videoposnetek: STA