Ameriške knjigarne: Od zadruge do templjev rabljenih knjig

Po letih stiskanja pasu neodvisne knjigarne doživljajo novo pomlad.

Objavljeno
03. maj 2016 15.52
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York
Billings v Montani je velik za poldrugi Maribor, kar je v ZDA podeželsko mestece, pred štirimi leti pa je ostal brez svoje­ neodvisne knjigarne. Knjigoljubci iz Billingsa so bili žalostni, toda niso obupali. Ustanovili so zadrugo in začeli zbirati denar za knjigarno v skupni lasti.

Prodajalna knjig Thomas Books je v Billingsu odprla vrata pred dvema desetletjema in ena od prvih izdaj, ki so jim jih založniki ponudili, je bil žepni priročnik o internetu. Niso je vzeli, ker niso čisto vedeli, kaj naj si mislijo o internetu. Vmes sta prišla velikana Borders Books in Barnes & Noble, vsak jim je odžrl kakšno tretjino prometa, a so nekako preživeli. Prišla je finančna kriza, a so jo prebrodili.

Zdaj vedo tudi, kaj naj si mislijo o internetu. Amazon je hud tekmec že pri papirju, ko pa je začel prodajati na milijone e-bralnikov in e-knjig, je dokončno zaškripalo. Ni pomagal niti propad velike verige Borders Books, ki prav tako (pre)dolgo ni vedela, kako naj se loti e-sveta, poleti 2012 so morali dokončno zapreti vrata knjigarne. V središču mestu se je nemudoma razširila nostalgija po sprehodih med policami, polnimi vonja po tisku, papirju in prahu.

»Dobra knjigarna je dom, dom za dušo,« je zapisala lokalna pisateljica Carrie La Seur. S somišljeniki je pretvorila pogrešanje v pobudo za odprtje nove neodvisne prodajalne. V začetku meseca je petdeset navdušencev ustanovilo zadrugo, prek katere si želijo do konca leta zbrati četrt milijona dolarjev, trgovina pa naj bi zaživela sredi poletja. Zgodba iz Billingsa je zanimiva zaradi zamisli o zadrugi, čeprav te v ZDA niso tako redke. Podobno, denimo, deluje velika športna ­veriga REI.

Amazonove opeke

Hkrati sodi v nov val oživljanja malih neodvisnih knjigarn, ki je zajel državo. Parnassus Books v Nashvillu, njena solastnica je pisateljica Ann Patchett, si je omislila velik kombi, ki je postal prodajalna na kolesih, in podobno kot tovornjački s hitro hrano kroži po mestu ter išče stranke. V dobi, ko nekoč mogočne verige zapirajo vrata, vzklitje malih polni nenadoma nastalo tržno nišo, saj so po propadu Bordersa ostale le še trgovine skupine Barnes & Noble.

Celo mogočni kralj e-knjig Amazon priznava, da si ljudje še vedno želijo obračati papirne strani in v domačem Seattlu odpira svojo prvo opečnato knjigarno, ne spletne. Prodaja knjig spet narašča, medtem ko se je prodajni plaz e-knjig precej upočasnil. Založniki in tiskarne so znova deležni žarkov upanja, neodvisne knjigarne pa se razraščajo v male verige, Books Inc. ima na območju San Francisca že enajst prodajaln.

Slavni rešitelj

Nov trend najmanjših je usmerjanje k specializaciji in dobri založenosti za posamezno zvrst. Še posebej, ker so kilometri založenih polic za velike knjigarnarje postali predragi. Drama Book Shop na Manhattnu je že desetletja meka za ljubitelje gledališča, preživela je veliko depresijo, prohibicijo, svetovno vojno in skoraj uničujoč požar. Nista je uničila ne razcvet kinematografije ne eksplozija interneta, tik pred stoletnico pa jo je skoraj utopila počena vodovodna cev.

Pred skorajšnjim propadom jo je rešil Lin-Manuel Miranda, trenutno najbolj vroč avtor in igralec na Broadwayu, kjer z muzikalom Hamilton žanje priznanja kritikov (nagradili so ga tudi s pulitzerjem za najboljšo dramo), pridobivanje vstopnic zanj pa je nov šport petičnih Newyorčanov. Miranda je na spletu objavil poziv k nakupu v knjigarni in nenadoma so se vanjo začele valiti kolone kupcev in že pri vratih vpile: »Hej, poslal me je Lin-Manuel!«

»Ljudje pravijo, da če sem njegov prijatelj, so prek mene zdaj tudi oni njegovi prijatelji,« pove uslužbenec Freddy Padilla. »Ne verjamem, da to drži,« se smeje, toda lastnica Rozanne Seelen zagotavlja, da Mirandi »nikoli več ne bo treba plačati za knjigo, dokler bom živa«. Vendar Drama Book Shop še ni rešena, kmalu se ji bo iztekla najemna pogodba, in zagotovo jo čaka ena največjih ran New Yorka, izjemno povišanje najemnine.

Propad in uspeh

Po letih mučenja je februarja zaprla vrata slovita knjigarna St. Mark's Bookshop v East Villageu, nekoč delavsko-umetniški četrti, ki je zaredila newyorški punk. Lastnika, ki sta skoraj štiri desetletja vodila kultno ustanovo, se nista znala prilagoditi novim časom in poiskati novih virov dohodka, s katerimi bi rešila hirajoči posel. Po veliki krizi, ki je močno zamajala ves knjigarniški trg, se St. Mark's ni nikoli zares pobral, nakopičeni dolgovi pa so dokončno ugasnili luč v izložbi.

Zato pa nekaj lučajev stran trdno stoji še ena legendarna knjigarniška ustanova v New Yorku, The Strand Bookstore. Fred Bass, 88-letni sin prvega lastnika, menda še vedno kupuje rabljene knjige, ki so temeljni posel Stranda. Danes so štiri od desetih knjig sicer že nove izdaje, toda v kleti množica obiskovalcev še vedno obstane ujeta v času in bogastvu na tisoče že prebranih strani.

Del tega posla je tudi polnjenje knjižnih omar novim petičnežem, ki jim po nekaj milijonih za stanovanje ni težko odšteti še nekaj tisoč dolarjev za polne knjižne police. Pri tem je včasih bolj kot tema pomembna barva platnic. V Hamptonsu, bogataškem poletnem zatočišču premožnega New Yorka, je menda priljubljeno naročilo za celo steno belih knjig na nekaj določenih tem. E-izdaj namreč še vedno ni mogoče zložiti na police.