Berem ... Ivana Djilas

Po katerih knjigah posega gledališka režiserka?

Objavljeno
01. september 2014 14.36
SLOVENIJA LJUBLJANA 22.08.2012 IVANA DJILAS REZISERKA FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
V. P. S., kultura
V. P. S., kultura

»To poletje po marsičem ne spominja na poletje: dežuje, nosimo dolge rokave, volimo, spremljamo dnevnopolitično dogajanje in čakamo, tako tudi moje branje ni ravno poletno. Berem eseje Politika kot poklic, 1992.

Na platnicah piše: 'Politika se dela z glavo in ne z drugimi deli telesa ali dušo.' Max Weber. Prosim da to knjigo nemudoma nabavijo za državni zbor v vsaj 88 izvodih.

Po podobni logiki sem prišla tudi do Malcolma Gladwella. Kljub temu da so ga v slovenščino prevedli prvič že leta 2004 (Prelomna točka), sem njegovo knjigo David in Goljat odkrila šele zdaj. Gladwell razmišlja o tem, zakaj se stvari ne zgodijo vedno tako, kot je na prvi pogled videti edino verjetno. Čudovito pozitivna knjiga, ki posamezniku vrača vero v obstoj izbire.

Berem tudi svojega novega najljubšega mladinskega pisatelja Davida Williamsa. Ravno je izšel njegov prvi prevod v slovenščino Babica barabica (Gangsta Granny) v prevodu Milana Dekleve. Mediji ga že, mogoče malo prezgodaj, imenujejo za naslednika Roalda Dahla.

Njegovi otroški liki niso nič kaj junaški: debeli fantek, vase zaprta punčka, najraje oblečena v črno, suhljati fant, ki se rad oblači v obleke …

Odnosi v družinah so zelo načeti s sodobnim načinom življenja: starši obsedeni z televizijskimi plesnimi tekmovanji, debeli, grobi, oče samohranilec, novodobni bilijo­nar, politično blazna ambiciozna mama. Babica barabica je topla knjiga o odnosu med generacijami, o ljubezni in smrti.«