Berem ... Janez Lajovic

Kaj trenutno prebira arhitekt?

Objavljeno
26. januar 2015 13.19
V. P. S., kultura
V. P. S., kultura

»V najbližji skladovnici knjig ob moji postelji je (le ta hip) čisto na dnu razprava Hannah Arendt Izvori totalitarizma – izvrstna analiza rasti kapitala in antisemitizma skozi stoletja evropske zgodovine, na njej Spomini, sanje, misli švicarskega profesorja Carla Gustava Junga, nato L'économie des inégalités [Ekonomija neenakosti] profesorja Thomasa Pikettyja, tudi pri nas zelo znanega po novejši knjigi Le Capitalisme de 21. Siècle [Kapitalizem 21. stoletja], ki jo, čeprav že prebrano, še vedno nosim s seboj na ipadu.

Tam imam že od njenega nastanka naloženo tudi temeljno knjigo za poglobljeno poznavanje današnjega časa: Die Welt von Gestern [Včerajšnji svet] Stefana Zweiga. Pred kratkim me je prevzela njegova rojakinja, pisateljica Gusti Stridsberg, z opisom istega obdobja Mojih pet življenj. Štirinajst let od konca prve svetovne vojne je preživela v Sloveniji, na svojem posestvu Hartenstein pri Slovenj Gradcu.

Prav opisi življenja v njej ter v Kraljevini Jugoslaviji kot tudi razmer v Stalinovi Rusiji in Španiji v času državljanske vojne so mi odprli oči za obdobje, ki me doslej ni posebej zanimalo, čeprav sem se rodil skoraj sredi njega. Hkrati nisem mogel ne prebrati Igorja Omerze 88 stopnic do pekla kot tudi Padlih mask Zdenka Roterja.

Drobni knjižici satir Saltykova-Ščedrina Izgubljena vest in druge pravljice sem se nasmejal kot že dolgo ne. Kdo bi bil pred 150 leti mogel slutiti, da bo carje nasledilo zatiranje, kot ga v Kolimskih zgodbah Varlama Šalamova ne moreš prebrati do konca, ne da bi se te lotevala slabost.

Za pogled naprej so mi slejkoprej ključne študija Small is beautiful [Majhno je lepo] angleškega ekonomista Ernsta Friedricha Schumacherja, Pasti globalizacije Hans-Petra Martina in Haralda Schumanna ter Empathic Civilisation [Empatična civilizacija] Jeremyja Rifkina.«