Berem ... Nana Milčinski

Kakšno branje privlači gledališčnico in pevko?

Objavljeno
18. avgust 2014 17.16
V. P. S., kultura
V. P. S., kultura

»Moje poletno branje je odvisno od tega, kakšno je bilo leto, od katerega si moram odpočiti. Če so možganske povezave tičale v lahkotnejših temah, jim privoščim nekaj strokovne literature, če je bilo leto polno konceptov, na seznam uvrstim več leposlovja.

Imam tudi obdobja, ko me obsede določena tema, na katero poiščem vse možne knjige in jih preberem na dušek. Nazadnje, ko sem imela ta preblisk, se mi je zgodil maraton Henryja Jamesa, potem Erica Berna, začetnika transakcijske psihoanalize.

Tudi zdaj ste me ujeli v podobnem obdobju. Že več let počasi prebiram dela Eckharta Tolleja in se poskušam ustaviti, ko premlevam o preteklosti in načrtujem prihodnost in tako zamujam tisto edino, kar zares obstaja – zdaj! Ta hip je med knjigami na nočni omarici njegova Nova zemlja, ki globlje kot vse druge njegove opisuje na egu temelječa stanja zavesti.

Na ta del raziskovanja se navezujeta tudi drugi odprti knjigi, Biti ali imeti Ericha Fromma in Proces prisotnosti Michaela Browna. Vsemu temu se pridružuje raziskovanje razlik med moškim in žensko. Tako se sprehajam po knjigah Johna Graya, ki piše o prebivalkah Venere in prebivalcih Marsa.

Komaj čakam tudi na knjigo Orhana Pamuka Muzej nedolžnosti.­ Pričakujem močno ljubezensko zgodbo visoke literarne vrednosti, saj mi jo je podarila draga prijateljica Tjaša Koprivec, sourednica pri ­založbi Sanje.«