Berem ... Uršula Cetinski

Direktorica Cankarjevega doma se pripravlja na festival Fabula.

Objavljeno
23. februar 2015 18.22
K. L.
K. L.

»Ker se je treba pripraviti na Fabulo, izbiram med tremi romani in zbirko kratkih zgodb, ki so pravkar izšli v ediciji Žepna Beletrina in so mamljivi kot sveže žemljice, čeprav so prispeli iz tiskarne in ne iz pekarne. Tudi avtorji bodo kmalu prišli v Ljubljano: Flamec Stefan Hertmans, Bolgar Georgi Gospodinov in mladi Francoz Clément Bénech.

Najprej se odločim za Bénechev kratki roman Slovensko poletje, ki ga doživim bolj kot literarni utrinek, v katerem mlad francoski parček preživlja počitnice na Bledu in potem v Ljubljani. Izvem, da beseda bled, ki sicer izvira iz arabščine, v francoščini pomeni kraj, ki je bogu za hrbtom. V kratkem romanu Slovenija postane skorajda čudaška in eksotična kulisa za ljubezensko zgodbo; reminiscenca na poletje v dvoje sredi dežele, kjer so tako »posebni«, da jim je všeč celo Napoleon. Nato se lotim zbirke kratkih zgodb Moč lažnega, v kateri se avtorji navdihujejo pri motivu laži. Iz popolnoma pristranskih razlogov začnem najprej kar na 25. strani z zgodbo Fantastični štirje, kajti sodim v nemajhen krog občudovalcev Dese Muck.

Desa je briljantna opisovalka najstniških tegob in za hip me skorajda prepriča, da je puberteta vendarle čisto zabavno obdobje človekovega življenja. Osrednja junakinja njene zgodbe je mazohistična in problematična, za bralca pa hkrati strašno simpatična najstnica Metka, ki bi se zaljubila še v purana, če bi bil prijazen z njo, in ji mati očitno zaman podari priročnik Vzljubi žensko v sebi!. Tako spoznavam svet izpod peresa avtorjev, ki nas bodo nagovorili na Fabuli.«