Beri glasno, spremeni svet

Svetovni dan glasnega branja bo mogoče zanimivo preživeti v ljubljanski Vodnikovi domačiji.

Objavljeno
01. februar 2018 12.51
mpi/vodnikova domacija
V. U., STA
V. U., STA
Beri glasno, spremeni svet je geslo letošnjega svetovnega dne glasnega branja, ki ga zaznamujemo danes. Ker je glasno branje, ki bogati, zdravi in prevetri možgane, bolj zabavno v skupini, bodo v Vodnikovi domačiji danes in nato vsak prvi četrtek v mesecu potekala glasna branja za starejše.

»Glasno lahko bereš sam, a je bolj zabavno v skupini, kajti glasno branje nas bogati in zdravi, ohranja jezik, spodbuja domišljijo, krepi samozaupanje, prevetri možgane in nas spravi v dobro voljo,« so o novih druženjih ob literaturi, ki so plod skupine iz društva upokojenih pedagoških delavk, zapisali v Vodnikovi domačiji.

Slavljenje pismenosti vsak prvi četrtek v mesecu

Druženja ob proznih besedilih, poeziji in dramatiki bodo pod streho šišenske domačije odslej stalnica. Glasna branja za starejše bodo namreč potekala vsak prvi četrtek v mesecu ob 10. uri. Vodila jih bo Lada Zei, ki je za STA povedala, da s tem slavijo pismenost. Vsako dejanje, ki prekrvavi možgansko skorjo, naj bo to glasno branje, petje ali igranje orglic, preprečuje in pripomore k prepoznavanju prvih znakov demence, je poudarila.

Vsaka od udeleženk – v glavnem bodo to po njenih besedah starejše gospe – bo brala po pet minut, nato pa bodo s skupnimi moči prebrano poskušale tudi obnoviti. »Ne gre le za poznavanje črk, ampak tudi za razumevanje prebranega,« je poudarila vodja ljubljanske sekcije društva upokojenih pedagoških delavk. Za začetek bodo brale iz knjige ameriške avtorice Ashton Applewhite Lepota let: manifest proti starizmu, ki ruši številne mite in prepričanja o staranju.

Na čar glasnega branja in poslušanja od leta 2007 opominja svetovni dan glasnega branja. Pod okriljem organizacije LitWorld spodbuja bralno kulturo, zlasti med mladimi, poudarja pomen poslušanja, govorjenja in pripovedovanja zgodb ter opozarja, da kar 750 milijonom odraslim po vsem svetu, od tega dvema tretjinama žensk, manjkajo osnove branja in pisanja.