Boris Pahor v stočetrtem letu

Stotretji rojstni dan: Praznoval ga je v Konzorciju, nato pa še v Vili Podrožnik s predsednikom vlade.

Objavljeno
26. avgust 2016 16.22
Pisatelj Boris Pahor praznuje 103 leta življenja,Ljubljana Slovenija 26.08.2016 [Portet]
Igor Bratož
Igor Bratož

Ljubljana – Da je kljub častitljivim letom v odlični miselni in siceršnji kondiciji in ne more iz svoje kože, je tržaški pisatelj danes spet dokazal. V Konzorciju je publiki namenil monolog, tako da je njegov urednik Zdravko Duša lahko pripomnil le: »Specifični pahorjevski dialog.«

Pahor je občinstvu, ki mu je prišlo voščit (tam je bil v prvi vrsti tudi njegov dobri pariški prijatelj Evgen Bavčar), spregovoril o različnih temah iz nove dnevniške knjige V imenu dialoga.

Predvsem je poudaril in še razčlenil svojo zamisel, s katero je aprila nastopil na Evropskem kulturnem forumu v Bruslju; pozval je k svetovnemu kongresu za rešitev planeta, zlasti pa k dialogu, ki ga človeštvo po njegovi presoji najbolj potrebuje.

Predsednik uprave Mladinske knjige Peter Tomšič je povedal, da s Pahorjem praznujejo že osmič zapored, in dodal, da bodo prihodnje leto marca priredili simpozij ob 50. obletnici izida prve številke revije Zaliv in sedmih desetletjih prijateljstva med Edvardom Kocbekom in Pahorjem. Takrat se bo Kocbeku v parku Tivoli pridružil še kip njegovega tržaškega prijatelja, delo kiparja Mirsada Begića.