Festival Borštnikovo srečanje bo vodil Aleš Novak

Dolgo iskanje pomočnika direktorja SNG Maribor je naposled prineslo rezultat.

Objavljeno
27. september 2017 14.40
Valentina Plahuta Simčič
Valentina Plahuta Simčič

Na javni razpis za delovno mesto pomočnika direktorja za področje Borštnikovega srečanja v SNG Maribor, ki je bil objavljen 28. julija letos, so se po informacijah ministrstva za kulturo prijavili štirje kandidati. Kateri štirje, nam niso hoteli razkriti. V komisiji za imenovanje so bili Tone Parljič, Alen Jelen in Marko Sosič.

Danes smo neuradno izvedeli, da je bil za to delovno mesto izbran Aleš Novak, dosedanji direktor Javne agencije za knjigo RS. Prej je vodil Urad za kulturo in mladino Mestne občine Maribor.

Na ministrstvu za kulturo te informacije za zdaj niso potrdili. Zapisali so, da bo ime novega pomočnika direktorja za področje Boršnikovega srečanja znano v naslednjih dneh, ko bodo odločbe postale dokončne oziroma z dnem njihove vročitve prijavljenim kandidatom.

Na začetku letošnjega leta je s funkcije pomočnika direktorja za Borštnikovo srečanje odstopila Alja Predan. Prvi razpis za to delovno mesto, ki je bil objavljen marca letos, se je končal brez izbranega kandidata. Prijavilo se je šest kandidatov, pogoje je izpoljevala samo Vesna Jurca Tadel, a ni dobila podpore komisije.

Potem je bil poleti razpis ponovljen. Ob tem je minister za kulturo Anton Peršak spremenil tudi ustanovni akt tega gledališča. Sprememba je v tem, da je komisija, ki ministru predlaga kandidata, poslej sestavljena le iz le treh članov (prej petih), vse tri pa imenuje kar minister sam (prej so jih imenovali AGRFT, Združenje dramskih umetnikov Slovenije, Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije, Društvo slovenskih pisateljev in Kulturniška zbornica Slovenije). Sprememba je bila negativno sprejeta pri gledaliških stanovskih društvih, videli so jo kot poskus vmešavanja politike v stroko.

Novi pomočnik direktorja za področje Boršnikovega srečanja bo svoj mandat, ki bo trajal pet let, nastopil 1. januarja 2018.