Bralke Harryja Potterja oblikujejo knjižni trg

Danes so v dvajsetih in zgodnjih tridesetih letih ter kupujejo kriminalke in trilerje.

Objavljeno
25. marec 2016 16.43
Jožica Grgič
Jožica Grgič

Raziskava založbe Nielsen Book je pokazala, da so mlade ženske, ki so v otroških letih vzljubile branje s Harryjem Potterjem, pomagale oživiti knjižni trg. Te bralke, ki so danes v dvajsetih in zgodnjih tridesetih letih, namreč spodbujajo trg psiholoških trilerjev, pobarvank za odrasle in knjig o zdravi prehrani.

Grip lit

Raziskava je tako na primer pokazala, da se je v Veliki Britaniji prodaja fikcije lani povečala za 5,2 odstotka, od tega je delež prodaje kriminalk in trilerjev 29-odstoten. Žanr kriminalk lani dosegel rekorden uspeh s 25 milijoni prodanih knjig s tega področja. Raziskava je tudi pokazala, da takšno vrsto literature, popularno imenovano grip lit, večinoma (67 odstotkov) kupujejo ženske v starosti od 24 do 34 let.
Neill Denny, urednik Bookbruncha, je dejal, da gre trend boljše prodaje knjig pripisati dvanajstletnicam, ki so leta 1997 brale prvi del o Harryju Potterju. In te ženske danes bistveno vplivajo na prodajo knjig. Z njim soglaša Jo Henry iz založbe Nielsen Book, ki pravi, da gre prav tem ženskam zasluga za oblikovanje poslovnih načrtov in založniških politik. »Generacija Potter je še pred dvema letom brala književnost za mlade, danes pa berejo kriminalke in trilerje.« Dodal je, da je »to generacija, na katero je treba biti pozoren – očitno je govor o velikih zaljubljencih v književnost, mi pa moramo poskrbeti, da bo ta književnost na pravi način prišla do njih. Gre za nišo v delu družbe z veliko plačilno močjo, ki pa bo samo še rasla.«

Prodaja trilerjev

Založniki ugotavljajo, da prodaja trilerjev cveti zaradi naslovov, ki ne nagovarjajo izključno žensk ali moških.
O vsem tem so najbolj zgovorne številke. Tako se je lanska prodaja knjig povečala za 3,7 odstotka glede na leto prej, medtem ko se je zaslužek v primerjavi z letom 2014 povečal za 6,6 odstotka, kar je najboljši rezultat v zadnjih osmih letih. Povprečna cena knjiga je bila 7,95 funta, najvišja v zadnjih 15 letih.