Bruselj za enako davčno obravnavo elektronske in tiskane knjige

Nova pravila bi članicam unije omogočila, da tudi za e-publikacije uporabijo nižjo ali ničelno davčno stopnjo, ne bi jih pa k temu zavezala.

Objavljeno
01. december 2016 16.35
V. U., STA
V. U., STA
Evropska komisija je po več letih polemičnih razprav danes predlagala enako davčno obravnavo elektronske in tiskane knjige in časopisa. Predlog članicam EU omogoča uporabo nižje ali ničelne stopnje DDV tudi za e-knjige in spletne časopise, ne le za tiskane knjige in časopise.

»Knjiga je knjiga, časopis je časopis. Uporaba DDV mora izražati sodobno realnost,« je ob predstavitvi predloga poudaril evropski komisar za obdavčevanje Pierre Moscovici.

Veljavna pravila članicam unije omogočajo obdavčitev tiskanih publikacij po nižji davčni stopnji ali v nekaterih primerih po ničelni davčni stopnji, izključujejo pa enako možnost ugodne davčne obravnave za e-publikacije, ki morajo biti obdavčene po standardni stopnji.

Gre za to, da je po veljavni evropski zakonodaji e-knjiga obravnavana kot storitev in mora biti obdavčena po normalni davčni stopnji. V praksi to pomeni, da je v večini članic e-knjiga obdavčena po najvišji stopnji.

Francija in Luksemburg sta zavestno kršila evropsko zakonodajo ter izenačila obdavčitev tiskane in elektronske knjige, zaradi česar sta se znašla na evropskem sodišču.

Odličitev ostaja na ravni članic EU

Nova pravila bi članicam unije omogočila, da tudi za e-publikacije uporabijo nižjo ali ničelno davčno stopnjo, ne bi jih pa k temu zavezala. Članice bi se lahko same odločile, ali bi to možnost izkoristile ali ne.

O tem vprašanju so v preteklosti pogosto razpravljali evropski ministri za kulturo in finance. Pobudnice predloga enake davčne obravnave elektronske in tiskane knjige so bile Italija, Francija in Nemčija, podpirala pa ga je tudi Slovenija.

Bivša slovenska ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar je pred dvema letoma v Bruslju povedala, da ministri za kulturo zaradi nasprotovanja finančnih ministrov, ki so osredotočeni le na prihodke od davkov, s tem predlogom ne morejo prodreti.

Predlog za enako davčno obravnavo elektronske in tradicionalne tiskane knjige sodi v sklop svežnja ukrepov za izboljšanje uporabe DDV pri e-trgovanju v EU, ki ga je danes predlagala Evropska komisija.

Cilj je potrošnikom in podjetjem, zlasti zagonskim ter malim in srednjim podjetjem (MSP), omogočiti lažjo spletno prodajo in nakup blaga in storitev.

Nova ureditev ključna za preprečitev množičnih zlorab

Osrednji element svežnja je uvedba vseevropskega portala za spletna plačila DDV – sistema »vse na enem mestu«. S tem naj bi se stroški izpolnjevanja obveznosti DDV znatno znižali, s čimer bi podjetja v EU prihranila 2,3 milijarde evrov letno, so izračunali v Bruslju.

Nova pravila bodo po navedbah komisije tudi zagotovila, da se DDV plača v državi končnega potrošnika, kar bo prispevalo k pravičnejši razdelitvi davčnih prihodkov med članicami EU.

Po novem naj bi članice tudi lažje pokrile izgube DDV pri spletni prodaji, ki po trenutnih ocenah znašajo pet milijard evrov letno. Izgubljeni prihodki naj bi do leta 2020 verjetno dosegli sedem milijard evrov, zato je bistveno takojšnje ukrepanje, poudarjajo v komisiji.

Nova ureditev je ključna tudi za preprečitev množičnih zlorab, ki prihajajo od zunaj, saj odpravlja trenutno veljavno izjemo za uvožene pošiljke, je opozoril podpredsednik komisije Andrus Ansip, pristojen za digitalni enotni trg.

Majhne pošiljke, ki se uvažajo v EU in so vredne manj kot 22 evrov, so trenutno izvzete iz DDV. Takšnih pošiljk je 150 milijonov na leto, sistem dopušča množične zlorabe in izkrivlja konkurenčnost, saj podjetja v EU morajo uporabiti DDV po prvem prodanem evrocentu, so pojasnili v Bruslju.