»Če ne bomo brali, nas bo pobralo«

Tako je Ivo Svetina s Pavčkovim citatom sklenil govor na otvoritvi 21. Slovenskih dnevov knjige na Mestnem trgu v Ljubljani.

Objavljeno
18. april 2016 16.33
dnevi knjige
A. P.
A. P.

Predsednik Društva slovenskih pisateljev Ivo Svetina je v svojem nagovoru poudaril pomen knjig in izpostavil, da je »knjiga naš temelj, do katerega se obnašamo nekoliko nemarno«. Z recitalom pesmi Internacionala je publiko nasmejal Andrej Rozman Roza, nato pa smo prisluhnili še dvojcu Dolly Bad, ki ga sestavljata pesnik Tomislav Vrečar in basist Andrej Bizjak.

Zbrane je pozdravil tudi župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković, ki je svojo podporo tovrstnim dogodkom izrazil z besedami: »Zame je vlaganje v kulturo investicija in ne strošek.«

Petdnevni knjižni sejem bo trajal do 22. aprila, odvijal pa se bo na različnih lokacijah po Ljubljani ter v partnerskih mestih – Novem mestu, Mariboru, Kopru, Celju in Ormožu. Osrednje prizorišče v prestolnici je na Mestnem trgu, kjer se bodo na stojnicah knjižnega sejma predstavili tudi številni slovenski založniki.

Nazaj v podzemlje

Program bo vključeval vrsto debat, predavanj in avtorskih projektov, poudarek pa bo na vključevanju t. i. nevidnih članov družbe (v delovanje festivala) in izvirnosti pristopa k posredovanju kulture. Slogan letošnjih prireditev je Nazaj v podzemlje, s čimer želijo organizatorji postaviti v ospredje marginalizirane teme.

Z različnimi prireditvami in debatami želijo tako opozoriti na težave, kot so nestrpnost, onesnaževanje okolja, izumiranje vrst, revščina, strah in številne druge. Slogan pa lahko razumemo tudi dobesedno, saj se bo nekaj dogodkov dejansko zvrstilo pod površjem mesta.

Za nekoliko mlajše bo poskrbljeno z mladinskim programom, ki bo vključeval Mini kino za otroke, v katerem bodo na ogled animirani, dokumentarni in igrani filmi, ki so jih otroci ustvarili na Kinobalonovih filmskih delavnicah v Kinodvoru. Vseslovenski praznik knjige in branja se bo sklenil 23. aprila z Nočjo knjige.