Čeferinovih 100 zgodb za 50 let dela

Znani odvetnik je napisal knjigo z naslovom 100 sodnijskih.

Objavljeno
15. oktober 2015 16.57
13.6.2012 Grosuplje, Slovenija. Peter Ceferin, slovenski odvetnik in ustanovitelj Odvetniske pisarne Ceferin.FOTO:JURE ERZEN/Delo
V. P. S., kultura
V. P. S., kultura

Peter Čeferin je odvetniška legenda, ki ji na Slovenskem ni para, saj v tem poklicu neprekinjeno dela že 50 let. Zadnja leta je tudi uspešen pisatelj. Pravkar je namreč izdal svojo četrto knjigo z naslovom 100 sodnijskih (Litera).

»Medtem ko sem prve tri knjige napisal na dah, saj sem zgodbe leta nosil s seboj, pa je bilo pisanje četrte knjige težje. Zgodb mi je namreč zmanjkalo. Zato sem se zaprl v arhiv naše pisarne, kjer hranimo spise od leta 1967 dalje, in več mesecev kopal po njih. Tako sem našel zgodbe, ki so zaznamovale velik del mojega življenja.

Kadar grem mimo sodne palače v Ljubljani, razmišljam o tem, o koliko človeških stiskah odločajo v tej stavbi in kako polna čustev je – upanja, veselja, žalosti, razočaranja, strasti, sovraštva, strahu, pa tudi smeha, ironije in sarkazma. Tukaj se dogaja življenje,« je povedal Peter Čeferin.

Zgodbe, ki so zapisane v kratki formi – gre za črtice, anekdote, vinjete – in s satiričnim poudarkom, bomo v prihodnjih dneh objavljali v Delu v rubriki Kronika.