Dan Brown v novem romanu »za vselej spreminja podobo znanosti«

Izid romana Origin (Izvor) bo 3. oktobra, v njem se bo Robert Langdon podal v iskanje odgovorov na temeljna vprašanja človeštva: od kod prihajamo in kam gremo.

Objavljeno
28. junij 2017 14.06
Posodobljeno
28. junij 2017 21.00
reu SPAIN
V. U.
V. U.

Da bo prihodnja jesen prinesla izid novega romana Origin (Izvor) Dana Browna, katerega dela so doslej prodali v več kot 200 milijonih izvodov in kar 56 jezikih, je znano že od lani, enako tudi to, da bo se bo Brownov profesor Robert Langdon, ki je razrešil že nemalo skrivnosti, v njem soočil s peto nalogo.

Založba Doubleday (v okviru Penguin Random House LLC) je dobre tri mesece pred izidom naznanila datum izida romana – v sodelovanju z drugimi založbami bo 3. oktobra izšel v številnih državah – in nekaj več vsebine.

Dogajanje postavljeno v Španijo

Origin bo v celoti postavljen v Španijo – v Madrid, Barcelono, Seviljo in Bilbao –, Langdon, profesor simbologije in ikonologije religij na Harvardu, pa se bo po »poznavalstvu«, ki ga je v Da Vincijevi šifri izkazal ob slikarjevi Zadnji večerji v cerkvi Santa Maria delle Grazie v Milanu, tokrat prebijal tudi skozi moderno umetnost in njene simbole. V romanu bo seveda znova aktualen preplet kodeksov, simbolov, znanosti, religije, zgodovine, arhitekture in umetnosti.

Zaplet romana napovedujejo takole: Langdon se odpravi v Guggenheimov muzej v Bilbau, kjer je napovedan izreden dogodek, namreč predstavitev odkritja, »ki bo za vselej spremenilo podobo znanosti«, to odkritje, ki naj bi dokončno odgovorilo na temeljni vprašanji človeštva – od kod prihajamo in kam gremo –, pa naj bi predstavil eden njegovih prvih študentov na Harvardu izpred dveh desetletij Edmond Kirsch. Kirsch je sicer tudi milijarder in futurist, avtor visokotehnoloških izumov.

V družbi elegantne direktorice

Na dogodku več sto prisotnih ostane odprtih ust, Langdon pa spozna, da je vsebina odkritja veliko kontroverznejša od tistega, kar si je lahko predstavljal. Predstavitev se izteče v kaos, velikemu odkritju grozi dokončna izguba, sam Langdon pa je prisiljen v obupan poskus bega iz Bilbaa. Ne sam, pač pa v družbi elegantne direktorice muzeja Ambre Vidal, ki je skupaj s Kirschem predstavitev organizirala.

Pobegneta v Barcelono, kjer ju čaka misija dešifriranja kriptografskega gesla, ki bo naposled razkrilo Kirschevo skrivnost, na poti pa jima bo stal sovražnik, za katerega se bo zdelo, da njegova moč izhaja neposredno iz Kraljeve palače.