Goncourt Ericu Vuillardu za roman o vzponu Hitlerja

Nagrado je včeraj v Parizu prejel za roman L'ordre du jour, ki pripoveduje o poti nacističnega voditelja Adolfa Hitlerja na oblast.

tor, 07.11.2017, 15:30

Letošnji dobitnik prestižne francoske literarne nagrade goncourt je pisatelj Eric Vuillard. Nagrado je včeraj v Parizu prejel za roman L'ordre du jour, ki pripoveduje o vzponu nacističnega voditelja Adolfa Hitlerja na oblast.

Roman 49-letnega pisatelja, ki je spoj fantazije in resničnosti, raziskuje strahove, vztrajnost in preračunljivost najpomembnejših akterjev tistega časa.

Ključni dogodek v romanu je tajno srečanje Hitlerja z vodilnimi nemškimi industrialci, ki so podpirali nemški vojni stroj, februarja 1933, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Vuillard se je sicer zgodovinskim temam posvečal tudi v svojih prejšnjih delih, denimo v delu 14 juillet, ki govori po padcu Bastilje med francosko revolucijo, in delu Congo o kolonizaciji Afrike.

Goncourtovo nagrado podelijo vsako leto v začetku novembra in je vredna simboličnih deset evrov, toda nagrajenemu romanu sta zagotovljeni visoka naklada in dobra prodaja.

Nagrado renaudot, drugo najpomembnejšo francosko literarno nagrado, pa je prejel Olivier Guez za roman La disparition de Josef Mengele. Pisatelj se je v njem posvetil usodi zloglasnega zdravnika v koncentracijskem taborišču Auschwitz Josefa Mengeleja, ki je po koncu druge svetovne vojne pobegnil v Argentino.

Prijavi sovražni govor