Harry Potter in otrok prekletstva - Na mladih čarovnikih svet stoji

Osma knjiga je natis delovnega gradiva za gledališko predstavo

Objavljeno
17. januar 2017 14.59
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Simpatičen in včasih neroden, vendar dobrosrčen, čarovnik Harry Potter je knjižni fenomen. Ne le zato, ker je otroke­ in mladino, pa tudi številne odrasle, odtegnil od televizije in računalnika ter jih prepričal, da so vzeli v roke strašansko debele knjige, temveč tudi zato, ker je postal fenomen sodobne popularne kulture, zaradi katerega se ta deli na obdobje pred in po Harryju Potterju.

Vsega je kriva J. K. Rowling, pisateljica, ki je s prvo knjigo o mladem čarovniku Harryju Potterju naletela na precej zaprtih vrat založnikov. Zdaj jim je gotovo žal, da so zavrnili knjižni posel stoletja.

Nedavno je v slovenščini v prevodu Jakoba J. Kende izšla osma knjiga v seriji, ki pa ni klasično napisan roman o Harryju Potterju, ampak dramsko besedilo Harry Potter in otrok prekletstva, ki je nastalo v sodelovanju J. K. Rowling z Johnom Tiffanyjem in Jackom Thornom za gledališko predstavo. Prvič so jo postavili na oder v Londonskem West Endu 7. junija lani. Oba dela predstave odigrajo enkrat na dan pet dni v tednu. Januarske predstave so že razprodane, od 1. februarja pa so vstopnice še na voljo.

Vse se je začelo na vlaku

Pisateljica se je rodila kot Joanne Rowling 31. julija 1965 na obrobju Bristola. Povedala je, da je odraščala obkrožena s knjigami in »bila tipičen knjižni molj s pegicami in velikimi nemodnimi očali«. Od malih nog je hotela biti pisateljica. Prvo zgodbo je napisala s šestimi leti in jo naslovila Zajec, z enajstimi pa prvi roman o prekletstvu sedmih diamantov in ljudeh, ki so si jih lastili.

Idejo o mladem čarovniku Harryju Potterju je dobila leta 1990, ko se je peljala z vlakom, ki je zamujal, iz Manchestra v London. V naslednjih petih letih je napisala osnutke za vseh sedem knjig. Zapiske je vzela s sabo na sever Portugalske, kjer je učila angleščino in se poročila z Jorgejem Arantesom oktobra 1992 ter naslednje leto rodila hči Jessico. Ko se je konec leta razšla z možem, se je vrnila v Veliko Britanijo in naselila v Edinburgu. S sabo je poleg Jessice prinesla tudi prva tri poglavja knjige Harry Potter in kamen modrosti. Tam je poučevala in v prostem času pisala.

Ko je končala rokopis, je prva tri poglavja poslala številnim literarnim agentom. Odgovoril ji je le en. J. K. Rowling je dejala, da je to »najboljše pismo, ki sem ga prejela v življenju«. Prva knjiga iz serije o Harryju Potterju je izšla pri založbi Bloomsbury Children's Books junija 1997. Za podpis J. K. Rowling se je odločila na prošnjo založnika, saj naj bi ženska pisateljica odvračala od branja mlajše fante. K v imenu je Kathleen, kot se je imenovala njena babica.

J. K. Rowling nas je zasula s sedmimi knjigami in osmimi filmi, številnimi izdelki iz tega čarovniškega sveta in lani poleti še z gledališko predstavo v dveh delih Harry Potter in otrok prekletstva.

Zlo je vedno tam, kjer ga najmanj pričakujemo

Zgodba se dogaja devetnajst let po izidu zadnje knjige Harry Potter in svetinje smrti, ko je Harry pokončal Tistega, ki ga ne smemo imenovati. V dramatiziranem besedilu Harry Potter in otrok prekletstva je Harry Potter zelo delaven uslužbenec ministrstva za čaranje, poročen z Ginny in oče treh šoloobveznih otrok. Še vedno ga nekoliko preganja preteklost in ima veliko dela, zato težko naveže stike z najmlajšim sinom Albusom Robausom, ki je dobil ime po dveh velikih in spoštovanih čarovnikih. Albus Robaus je nesrečen, saj nosi breme prekletstva, da je sin slavnega očeta, in pogosto popusti zaradi visokih pričakovanj. Spoprijatelji se s Scorpiusom Malfoyem, sinom Dreca Malfoya, s katerim sta si nenehno v laseh.

Tokrat ta dva trmasta čarovnika združita moči in se lotita iskanja svojih sinov, ki nista prispela z začaranim vlakom na Bradavičarko. Albus Robaus je nenehno v dilemi, ali naj gre po očetovi poti oziroma ali si tega sploh želi. Vse pogosteje se v zgodbi prepletata preteklost in sedanjost, oče in sin pa spoznata neprijetno resnico, da je zlo vedno tam, kjer ga najmanj pričakujemo.

J. K. Rowling ne piše več o ­mladem čarovniku (pri osmi knjigi je bila samo svetovalka), ­ampak predvsem za odrasle. Po sedmih knjigah o Harryju Potterju in treh spremljevalnih knjižicah, ki so bile izdane v ­dobrodelne ­namene, je napisala roman za ­odrasle ­Nadomestne volitve in serijo kriminalk pod imenom Robert ­Galbraith o detektivu Cormoranu Striku. V kinodvoranah že vrtijo film Magične živali, pri katerem se je prvič predstavila kot scenaristka in ­producentka.