Houellebecq bo novi roman promoviral, a v Nemčiji

Francoski pisatelj je po terorističnem napadu na tednik Charlie Hebdo opustil promocijo v domovini.

Objavljeno
13. januar 2015 15.52
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Francoski pisatelj Michel Houellebecq se je z novim romanom Soumission (Podvrženost) po terorističnem napadu na satirični tednik Charlie Hebdo umaknil v ozadje, vseeno pa ga bo prihodnji teden predstavil v nemškem Kölnu, je sporočila tamkajšnja založba DuMont Buchverlag. Knjiga bo v Nemčiji izšla v petek, literarni večer bo sledil v ponedeljek.

Varnostni ukrepi ob predstavitvi romana, ki tematizira strah pred domnevno islamizacijo Zahoda, bodo 19. januarja v gledališču v Kölnu najverjetneje strožji, kot so bili načrtovani, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedala predstavnica založbe Julia Giordano.

Po trditvah založbe je to edina doslej napovedana predstavitev Houellebecqove knjige v Nemčiji. Pod naslovom Unterwerfung jo bodo začeli dobavljati v sredo, izšla pa bo v nakladi 100.000 izvodov. Giordanova pričakuje, da bodo do petka prodali 80 odstotkov zaloge. Oglaševalske kampanje sicer niso načrtovali. V založbi so zapisali: »Le katera knjiga bi lahko bolj ustrezala našemu času kot ta?«

Roman je postavljen v leto 2022, čas pred predsedniškimi volitvami. V prizadevanjih, da ne bi zmagala Marine Le Pen iz skrajne desničarske Nacionalne fronte, socialisti in konservativci podprejo zmernega muslimanskega kandidata. V Parizu pride do nasilnih izgredov.

Literarna kritičarka Elke Heidenreich je prepričana, da pisateljevo »miselno preigravanje« ne daje streliva protiislamističnemu gibanju Pegida. »Houellebecq je preveč pameten,« je dejala za dpa in dodala, da ne naseda temu »čvekanju o islamizaciji zahodnega sveta«.

Po njenem mnenju je napravil zgolj miselni eksperiment: »Knjiga prikazuje, kaj bi bilo, če bi muslimani prevzeli oblast. Vseeno pa jih ni tako veliko in do tega ne bo prišlo. Zahodni svet vendarle ni islamiziran.«

Na dan izida knjige v Franciji sta dva islamska napadalca v uredništvu satiričnega tednika Charlie Hebdo v Parizu ubila 12 ljudi. Tednik je tega dne na svoji naslovnici objavil avtorjevo karikaturo. Šestinpetdesetletni pisatelj je po napadu zapustil Pariz, njegova založba Flammarion pa je sporočila, da žaluje za svojim prijateljem Bernardom Marisom, ki je bil ubit v napadu. Globoko prizadet pisatelj se je nato odločil, da svojega romana v Franciji ne bo več promoviral.

V pogovoru za časnik The Paris Review je Houellebecq dejal, da se v novem delu poigrava s strahom, vendar verjame v zmago Nacionalne fronte. Do takrat, ko bi se muslimani v Franciji združili in zmagali, bi po njegovem mnenju lahko minilo več desetletij.