Ilma Rakusa dobitnica berlinske literarne nagrade 2017

Nagrado, ki je vredna 30.000 evrov, so literatinji, ki ima tudi slovenske korenine, izročili v ponedeljek v Berlinu.

Objavljeno
22. februar 2017 15.47
mdr Kultura
V. U., STA
V. U., STA
Pisateljica Ilma Rakusa je dobitnica berlinske literarne nagrade 2017. Njeno literaturo po presoji žirije odlikujeta izjemna jezikovna in formalna zavest ter muzikalnost kot tudi nadnacionalna razgledanost. Njena poezija očara z izjemnim nivojem refleksije. Nagrado, ki je vredna 30.000 evrov, so ji izročili v ponedeljek v Berlinu.

Žirija je presodila, da se v literarnem ustvarjanju Ilme Rakusa odraža njena mednarodna in večjezična biografija. Kot piše v utemeljitvi, je Ilma Rakusa odločilni glas tiste večjezične srednjeevropske literature, zaznamovane z izkušnjo migracije, ki so jo nacionalsocialistični teror in komunistične diktature marginalizirali in jo izrinili iz zavesti javnosti.

V njenem literarnem ustvarjanju sta na senzibilen in poetičen način tematizirana kulturna raznolikost in večjezičnost Evrope. Formalno so v njem zastopane vse zvrsti, še posebej pa pripovedni teksti in lirika, je še zapisala žirija.

Mati Madžarka, oče Slovenec

Ilma Rakusa se je rodila leta 1946 v kraju Rimavska Sobota na Slovaškem mami Madžarki in očetu Slovencu. Otroštvo je preživela v Budimpešti, Ljubljani in Trstu, leta 1951 se je preselila v Zürich. Študij slavistike in romanistike je opravila v Zürichu, Parizu in Leningradu.

Doktorirala je leta 1971 z disertacijo Študije o motivu osamljenosti v ruski književnosti. Med letoma 1971 in 1977 je delala kot asistentka na Inštitutu za slavistiko Univerze v Zürichu. Leta 1996 je bila sprejeta na Nemško akademijo za jezik in književnost v Darmstadtu.

Njena bibliografija je zelo bogata, poleg tega prevaja iz francoščine, ruščine in madžarščine. Za svoje delo je prejela številne nagrade in priznanja.

Nagrajenka Vilenice

Leta 2005 je prejela nagrado Vilenica, ob tej priložnosti je pri Cankarjevi založbi izšel slovenski prevod njene zbirke pesmi Črta čez vse. V slovenskem prevodu so dostopni še njene pripovedi Miramar, kratkoprozna zbirka Morje modro morje in pesniška zbirka Proti strahu.

Berlinsko literarno nagrado podeljujejo avtoricam in avtorjem, ki s svojim literarnim delom v zvrsteh pripovedništva, dramatike in poezije pomembno prispevajo k razvoju sodobne literature v nemščini. Nagrajencu pripade tudi častna profesura na Freien Universität v Berlinu.

Med dosedanjimi dobitniki nagrade so Herta Müller, Ilija Trojanow, Ulrich Peltzer, Rainald Götz, Lukas Baerfuss, Hans Joachim Schaedlich in Feridun Zaimoglu.