Kam bo poletela letošnja modra ptica?

Znane so finalistke nagrade Mladinske knjige, vredne 12 tisočakov bruto: Veronika Simoniti, Mojca Širok in Suzana Tratnik.

čet, 23.11.2017, 21:00

Pri Mladinski knjigi so znova razpisali književno nagrado modra ptica za najboljše še neobjavljeno književno delo. Znani so naslovi treh romanov, ki so prodrli v finale.

Nagrada temelji na razpisu, v okviru katerega se v ritmu dveh let izmenjujeta nagradi za dela s področja branja za odrasle oziroma mladinske književnosti.

V končnici romani literatinj

Tokrat so nagrado tretjič razpisali v kategoriji romana za odrasle, s 26 še neobjavljenimi romani pa se je odzvalo 17 avtoric in 9 avtorjev. Prednost literatinj pred literati po odločitvi žirije, v kateri so zasedali Nela Malečkar, Aljoša Harlamov, Andrej Blatnik, Bojan Švigelj, Matjaž Vračko in Tatjana Stojič, ni bila le v številu, pač pa tudi v kakovosti zapisanega.

V finale nagrade so namreč prodrle tri pisateljice. Veronika Simoniti z romanom Ivana pred morjem, Mojca Širok s Pogodbo in Suzana Tratnik z Norhausom na vrhu hriba. Najprepričljivejša med njimi bo znana 29. novembra, ko bodo v ljubljanskem Konzorciju razglasili zmagovalni roman in predstavili odlomke iz nominiranih romanov. Zmagovalni roman bo pri založbi izšel v prvi polovici prihodnjega leta.

Dosedanji prejemniki modre ptice so Stanka Hrastelj za Igranje, Vinko Möderndorfer za Kot v filmu, Roman Rozina za Županski kandidat Gams in Miha Mazzini za Zvezde vabijo. V pravilniku nagrade je zapisan tudi njen finančni del: 12.000 evrov bruto, v kar je zajet tudi avtorski honorar za objavo.

Prijavi sovražni govor