Kam bo poletela letošnja modra ptica?

Znane so finalistke nagrade Mladinske knjige, vredne 12 tisočakov bruto: Veronika Simoniti, Mojca Širok in Suzana Tratnik.

Objavljeno
23. november 2017 15.55
V. U.
V. U.

Pri Mladinski knjigi so znova razpisali književno nagrado modra ptica za najboljše še neobjavljeno književno delo. Znani so naslovi treh romanov, ki so prodrli v finale.

Nagrada temelji na razpisu, v okviru katerega se v ritmu dveh let izmenjujeta nagradi za dela s področja branja za odrasle oziroma mladinske književnosti.

V končnici romani literatinj

Tokrat so nagrado tretjič razpisali v kategoriji romana za odrasle, s 26 še neobjavljenimi romani pa se je odzvalo 17 avtoric in 9 avtorjev. Prednost literatinj pred literati po odločitvi žirije, v kateri so zasedali Nela Malečkar, Aljoša Harlamov, Andrej Blatnik, Bojan Švigelj, Matjaž Vračko in Tatjana Stojič, ni bila le v številu, pač pa tudi v kakovosti zapisanega.

V finale nagrade so namreč prodrle tri pisateljice. Veronika Simoniti z romanom Ivana pred morjem, Mojca Širok s Pogodbo in Suzana Tratnik z Norhausom na vrhu hriba. Najprepričljivejša med njimi bo znana 29. novembra, ko bodo v ljubljanskem Konzorciju razglasili zmagovalni roman in predstavili odlomke iz nominiranih romanov. Zmagovalni roman bo pri založbi izšel v prvi polovici prihodnjega leta.

Dosedanji prejemniki modre ptice so Stanka Hrastelj za Igranje, Vinko Möderndorfer za Kot v filmu, Roman Rozina za Županski kandidat Gams in Miha Mazzini za Zvezde vabijo. V pravilniku nagrade je zapisan tudi njen finančni del: 12.000 evrov bruto, v kar je zajet tudi avtorski honorar za objavo.