Ključ do ljubezni, ključ do samega sebe

Poletje v knjižnicah: Absolutni rekord izposoje je postavila knjiga Eros: psi.

Objavljeno
12. avgust 2014 17.32
Anja Pucer
Anja Pucer

Lahkotne knjige, torej ljubezenski romani, kriminalke in seveda zadnji modni krik, erotični romani, so razgrabljene, police leposlovnih oddelkov pa večinoma prazne. Strokovna ­literatura ostaja skoraj nedotaknjena, s par izjemami.

V večini slovenskih knjižnic sta najbolj zaželena romana Ni je več (Gillian Flynn) in Divja (Cheryl Strayed). Prvi je napet psihološki triler o izginotju mlade ženske, drugi pa pustolovska in hkrati duhovna zgodba o iskanju samega sebe.

Med najbolj izposojenimi knjigami sta še ljubezenska romana avtorice Kathleen E. Woodiwiss Vreden ljubezni in Pepel v vetru. Veliko povpraševanja je tudi po knjigah Prosti pad (Nikolaj Lilin), Klic kukavice (J. K. Rowling) ter Na lovu za spomini (Arto Paasilinna). Zadnji Brownov roman Inferno je že dlje časa na vrhu najbolj izposojenih knjig, zato ne preseneča, da je prav ta knjiga trenutno najbolj izposojan roman letos.

Tudi erotični roman Petdeset odtenkov sive (E. L. James) še vedno zaseda visoko mesto med najbolj branimi knjigami tega poletja. Med moškimi bralci je zelo priljubljena biografija Stalin: na robu rdečega carja (Simon Sebag Montefiore). V Murski Soboti so opazili veliko povpraševanja po lokalnih avtorjih, kot sta Feri Lainšček in Norma Bale z romanoma Orkester za poljube in Karamel.

Branje strokovne literature upada

V Nuku v vročih poletnih mesecih vlada zatišje, saj redkokdo poseže po študijskem gradivu. V koprski knjižnici so med strokovno literaturo poleti najbolj brani priročniki za samopomoč. Zanimiv je podatek, da je bila ena izmed najbolj izposojenih knjig julija priročnik za voznike Varna vožnja.

Rekorder pri rezervacijah

Absolutni rekord je postavila knjiga Eros: psi, ki je v ljubljanski mestni knjižnici niso videli na policah od izida leta 2010. Tudi v Kranju nanjo nekateri bralci čakajo že od marca. V Kopru rezervacij za omenjeno knjigo sploh ne sprejemajo več, saj je v čakalni vrsti že dvajset ljudi. Ta nenavadna knjiga je čez noč očarala staro in mlado, moške in ženske, izobražene in neuke.

Na knjižne police je prispela iz sanj anonimnega avtorja. Gre za psihološko obarvano delo, ki ga je avtor poimenoval »ključ ljubezni«. V njem je glavni protagonist Eros, ki se po naključju znajde v svetu misli, v katerem sreča psa, ki predstavlja življenje. Zatem prepotuje dvanajst svetov, ki predstavljajo psiho dvanajstih ljudi.

Tudi na ostalo najbolj brano literaturo tega poletja se čaka po ­mesec ali dva.

Maček v žaklju in Vrečka presenečenja

Za tiste, ki se ne morejo odločiti, katero knjigo bi vzeli s seboj na dopust, to poletje v Mestni knjižnici Ljubljana ponujajo Mačka v žaklju – skriti zaklad, v katerem so tri do štiri leposlovne knjige po izboru knjižničarjev. Tudi v Novi Gorici imajo podobno domislico, in sicer Vrečko presenečenja, v kateri je pet knjig, ki so jih prav tako izbrali knjižničarji.

V koprski in murskosoboški knjižnici opažajo, da se poleti opazno spremeni struktura obiskovalcev. Veliko pride takih, ki med letom ne zahajajo pogosto v knjižnico. Večina bralcev si izposodi veliko knjig, tudi deset do petnajst. V poletnih mesecih v Kranju bralci tako z veseljem koristijo bonus, ki jim ga ponuja knjižnica – enkrat na leto si namreč lahko izposodijo knjige za dvojni rok, to je 42 dni.

Anja Pucer