Knjižni kalejdoskop: Diplome, torta in slovenski literati


Tokrat od diplom, ki pri založbi Penguin niso več nuja, do gostovanja slovenskih književnih imen v Indiji.

Objavljeno
28. januar 2016 11.37
V. P. S.
V. P. S.

Penguin ne zahteva več diplome

Založniška skupina Penguin Random House v razpisnih pogojih za službo pri njih od kandidatov ne zahteva več univerzitetne diplome. Za ta korak so se odločili, ker si želijo pritegniti bolj raznolik kader kot do zdaj.

Kadrovski direktor Neil Morrison je povedal, da ni preproste korelacije med diplomo­ in bodočim profesionalnim uspehom­ kandidatov in da si želijo pritegniti najboljše kandidate, ki bodo pomagali pri rasti podjetja, ne glede na njihovo poreklo.

To ne pomeni, da diplomanti niso zaželeni, nasprotno, še vedno jih vabijo,­ naj se prijavijo na razpise. Pred nekaj meseci se je za ta korak odločilo računovodsko podjetje Ernst & Young, še prej pa podjetje Pricewaterhousecoopers.

Sporna torta za Georgea Washingtona

Založba Scholastic Publishing je ustavila distribucijo otroške knjige o Georgeu Washingtonu in njegovem suženjskem kuharju Herculesu. Za ta korak so se odločili zaradi kritik, da knjiga A Birthday Cake for George Washington (Rojstnodnevna torta za Georgea Washingtona) avtorice Ramin Ganeshram in ilustratorke Vanesse Brantley-Newton nesprejemljivo prikazuje suženjstvo, sužnja Hercula in njegovo hčer ­Delio portretira kot srečna, nasmejana človeka, ki sta ponosna, da lahko predsedniku spečeta torto.

Založba je knjigo najprej branila, potem pa je sredi prejšnjega tedna spremenila mnenje. »Naš namen je bil pozitiven, verjetno pa ta knjiga res ne izpolnjuje standardov prezentacije informacij otrokom in morda res daje lažen občutek o srečnih življenjih sužnjev,« so zapisali v izjavi.

Knjiga je dobila več kot sto ocen s petimi zvezdicami na Amazon.com ter sprožila polemike na družabnih omrežjih. Kot zelo sporno sta jo označili publikaciji School Library Journal in Kirkus Review. Slednja je zapisala, da gre za »nepopolno, celo neiskreno obdelavo ­suženjstva«.

Slovenski literati v Indiji

V Kalkuti so se slovenski pesniki Alenka Jovanovski, Barbara Korun, Iztok Osojnik in Tone Škrjanec udeležili mednarodnega literarnega festivala v organizaciji založbe Sampark. Slovenija je bila častna gostja festivala. Pesniki so z branjem odprli prireditev na inštitutu Alliance française v središču Kalkute. Pred številnim občinstvom so brali in predstavili slovensko poezijo tudi na univerzi Presidency ter dan kasneje na univerzi Jadavpur.

Z bengalsko in hindujsko govorečimi kolegi so sodelovali na pesniškem srečanju in pogovoru o ekologiji in poeziji Jureta Detele v Indian Museumu ter na sklepni prireditvi festivala, ki so jo obiskali najvišji bengalski gostje (minister za visoko šolstvo, številni umetniki, direktorji kulturnih ustanov, novinarji in drugi).

Pot jih je vodila na univerzo v Allahabadu, nato pa v New Delhi, kjer so brali in predavali na znani univerzi Jawaharlal Nehru, svojo turnejo pa zaokrožili z branjem na sprejemu na slovenski ambasadi v New Delhiju. Turnejo sta organizirala Literarno društvo IA in založba Sampark, delno jo je podprla Javna agencija za knjigo.

Andrej Blatnik in Evald Flisar sta se udeležila literarnega festivala Jaipur, in sicer sta nastopila v sekciji Glasovi iz Slovenije. Na tem literarnem festivalu gostujejo številna znana literarna imena, med drugimi Aleksandar Hemon, Colm Tóibín, Thomas Piketty in Margaret Atwood.