Knjižni kalejdoskop: Muzej nedolžnosti v gosteh, nagrada za J. K. Rowling

Mafijski boter bo bral Don Kihota.

Objavljeno
01. februar 2016 17.31
Valentina Plahuta Simčič
Valentina Plahuta Simčič

Muzej nedolžnosti Orhana Pamuka gostuje v Londonu

V londonski galeriji Somerset House so na ogled postavili izbor vitrin iz Muzeja nedolžnosti, ki ga je v Istanbulu po svojem istoimenskem romanu zasnoval Nobelov nagrajenec za književnost Orhan Pamuk.

Sodelovanje med 63-letnim pisateljem in londonsko galerijo pomeni ponovno fizično oživitev romana iz leta 2008. Njegova zgodba se osredotoča na bogatega poslovneža Kemala, ki se zaplete v razmerje z daljno sorodnico Fusun. Ko ta nekega dne izgine, začne zbirati predmete, ki ji pripadajo ali ga spominjajo nanjo.

Po njeni smrti odpre muzej, posvečen njuni ljubezni. Pisatelj je roman in muzej snoval hkrati: »Več predmetov, kot sem zbral, več sem lahko napisal,« je povedal. Muzej nedolžnosti, ki stoji v Istanbulu od leta 2012, je leta 2014 prejel Evropsko muzejsko nagrado – EMYA.

      Orhan Pamuk v nagrajenem Muzeju nedolžnosti. Foto Wikipedia.

V treh sobah londonske galerije bo do 3. aprila na ogled 13 od skupaj 83 vitrin Muzeja nedolžnosti. Vsaka vitrina predstavlja eno poglavje romana, napolnjene pa so z vsakdanjimi, a hkrati nenavadnimi predmeti, kot so stekleničke kolonjske, proteze in razglednice. Kot je dejal Pamuk, so v britanski prestolnici predstavljene njegove najljubše vitrine. Za 2. februar je v Istanbulu napovedan izid novega Pamukovega romana z naslovom Rdečelaska.

Don Kihot za depresivnega mafijskega botra

           Vnovična aretacija zloglasnega mehiškega mamilarskega lorda Joaquina El Chapo Guzmana. Foto: Reuters

Eduardo Guerrero, šef mehiškega sodnega sistema, je povedal, da je bil El Chapo Guzmán, šef kartela Sinaloa, prejšnji mesec, ko so ga po pobegu spet spravili v zapor, zelo depresiven in utrujen. Da bi ga razvedrili, so mu dali v branje Cervantesovo klasiko Don Kihot. Kako je nanjo reaigral in ali jo je sploh začel brati, ni znano. Italijanska La Stampa pa je poročala še, da so našli izvod knjige Roberta Saviana Ničničnič v Guzmanovem skrivališču. Knjiga govori o trgovanju s kokainom in tudi o Guzmánovem vzponu med mafijske barone.

J. K. Rowling bo dobila nagrado Pen

J. K. Rowling, avtorica slavnega Harryja Potterja, ki je do sedaj prodala 450 milijonov izvodov knjig, bo dobila nagrado Pen/Allen. Prislužila si jo je kot »ostra nasprotnica cenzure« in zagovornica pravic žensk in deklet«, piše v obrazložitvi. Nagrada, ki sta jo v preteklosti že dobila Toni Morrison in Salman Rusdie, je namenjena avtorjem, katerih dela utelešajo Penovo poslanstvo nasprotovanja represiji v kakršnikoli obliki in podpirajo humanost.

                                                J. K. Rowling. Foto: Osebni arhiv

Rowlingova je znana tudi kot podpornica številnih dobrodelnih dejavnosti, denimo fonda Volant, zasnovala pa je tudi organizacijo, ki skrbi za zapuščene otroke Lumos.

J.K.Rowling je izjavila, da je počaščena z nagrado in da podpira Pen, ki opravlja neprecenljivo delo v bran zaprtih pisateljev in svoboda govora. Nagrado ji bodo izročili 16. maja v New Yorku.